Akkerbouw

Nieuws

Groei is er onderhand ook uit voor Agria

Dronten/Kruishoutem – De proefrooiingen van de fritesgeschikte aardappelen laten zien dat ook op de klei de hoofdoogst inmiddels loopt. Aviko Potato meldt dat in de vorige week het ras Agria een hectareopbrengst liet zien van 64 ton. Dat is een ton minder dan bij de voorgaande proefrooiing in week 37, ofwel de tweede septemberweek. Met het jongste resultaat scoort Agria zo'n 8 ton beneden het twaalfjarig gemiddelde. Al eerder dit seizoen is gebleken dat de Agria's een vlotte start hebben gehad, maar hun voorsprong geleidelijk weer moesten prijsgeven. Afgelopen week bleek ook dat sinds de voorgaande proefrooiing het onderwatergewicht licht is teruggelopen, naar 386 gram (was 389 gram). De grofte van Agria is uitgekomen op 87 procent in de categorie 50 mm opwaarts (was 88 procent). Zowel wat betreft onderwatergewicht als grofte was het resultaat voor Agria iets onder het twaalfjarige gemiddelde. Het knollental in de maat 40 mm opwaarts is uitgekomen op 5,8. Dat is nagenoeg gelijk aan het twaalfjarig gemiddelde. Voor de rassen Innovator en Victoria was Aviko al gestopt met proefrooien.

De laatste Belgische proefrooi-resultaten van Fontane en Challenger wijzen op recordniveau voor de hectareopbrengst en voldoende onderwatergewicht. Voor Innovator wijzen ze uitgaande van metingen in Wallonië op een matig onderwatergewicht en een licht bovengemiddelde hectare-opbrengst. Dat blijkt uit gegevens van het interprovinciaal proefcentrum voor de aardappelteelt PCA/Fiwap. De frietkwaliteit van Innovator is er uitstekend.

Of registreer je om te kunnen reageren.