Akkerbouw

Nieuws 1517 x bekeken

Goede export lichtpuntje voor aardappelprijs

Noordhoek – De geschatte recordproductie van 27 miljoen ton aardappelen in de vijf grote productielanden in Europa leidt tot lage prijzen en veel exportmogelijkheden, meldt telersorganisatie Northwest European Potato Growers (NEPG). Rond de jaarwisseling kan de prijs stijgen, zegt Jan de Lange van Verenigde Telers Akkerbouw (VTA).

De kostprijs wordt waarschijnlijk niet gehaald dit jaar, maar de prijs kan wel omhoog als er veel aardappelen weggaan. Momenteel ligt de aardappelprijs tussen de 1 en 2 euro per 100 kilo. "Over een tijdje moeten we kijken hoe het staat met de voorraden", zegt De Lange. "Er kan weleens meer worden geruimd dan gedacht. Daarbij is het verloop van de oogst ook nog belangrijk. Maar tot december blijft het prijsniveau sowieso laag."

De NEPG vermeldt dat door het lage onderwatergewicht van de aardappelen het rendement voor de verwerking lager is. Hierdoor is meer grondstof, waarvan de kwaliteit gemiddeld goed is, nodig.

Exporteurs uit de NEPG-landen laten weten dat er goede belangstelling is voor versproduct, wat kan leiden tot hogere exporten buiten deze landen.

De netto-export van verwerkt product buiten de vijf productielanden is stijgend. Vooral de export van product buiten de EU is aanzienlijk hoger. Door de lagere prijzen voor de grondstoffen en de hogere waarde van de Amerikaanse dollar neemt de export in het komende seizoen naar verwachting toe. Verwerkende industrieën in de NEPG-landen draaien allemaal op volle capaciteit. Volgens de verwerkende industrie ligt de aanvoer van grondstof sinds 2013 op recordhoogte.

Onlangs hebben de zetmeelfabrieken op het vaste land de campagne opgestart, wat een alternatieve afzetmogelijkheid betekent voor consumptieaardappelen uit Duitsland en Nederland. Afgelopen seizoen gingen er zetmeelaardappelen in de verwerking voor de consumptie, maar dit seizoen zal dit juist andersom zijn. Veel consumptieaardappelen kunnen in de zetmeelindustrie verdwijnen.

Of registreer je om te kunnen reageren.