Akkerbouw

Nieuws 1153 x bekeken

Eisen aan brancheorganisatie haalbaar voor akkerbouw

Den Haag – De Brancheorganisatie Akkerbouw kan voldoen aan de eisen die minister Henk Kamp van Economische Zaken stelt.

Dat verwacht secretaris Matthé Elema van het Productschap Akkerbouw.

Om erkend te worden moet een brancheorganisatie ten minste 25 procent van de primaire producenten en ten minste 25 procent van de bedrijven in de rest van de keten vertegenwoordigen. Om regelingen algemeen verbindend te verklaren, eist Kamp dat de leden van een brancheorganisatie minstens twee derde van de economische activiteiten realiseren waar de regeling verband mee houdt.

Deze normen worden wel gehaald, zegt Elema. "Alle grote partijen doen immers mee aan de BO Akkerbouw. Of algemeen verbindend verklaringen zijn te krijgen, hangt ook af van de uitvoeringsvoorschriften. Aan economisch belang en representativiteit van de BO zal het niet liggen. De BO Akkerbouw bespreekt dit volgende week op de algemene ledenvergadering."

Minister Kamp stelt ook eisen aan producentenorganisaties. Die moeten voor een erkenning minimaal vijftien leden hebben. Voor een algemeen verbindend verklaring van een regeling eist Kamp dat minstens 50 procent van de primaire producenten lid is van de organisatie. Die moeten minimaal twee derde van de productie vertegenwoordigen, waar de regeling over gaat. De akkerbouw richt geen producentenorganisaties op, vanwege de vele gewassen in de sector. Alleen de vlas- en hennepsectoren hebben dat gezamenlijk gedaan.

Of registreer je om te kunnen reageren.