Akkerbouw

Nieuws 5 reacties

Egypte koopt weer Franse tarwe

Caïro – Egypte koopt voor het eerst in bijna acht maanden Franse tarwe. Doordat de prijs behoorlijk is gezakt sinds januari, kan Frankrijk weer concurreren op de wereldmarkt.

Het land heeft veel tarwe geoogst en moet daardoor veel exporteren, maar de kwaliteit valt dit jaar tegen.

Egypte is de grootste tarwe-importeur ter wereld. Het Noord-Afrikaanse land moet dit seizoen zeker 10 miljoen tarwe kopen op de wereldmarkt. Het Egyptische staatsbureau Gasc kocht in de laatste aankooptender 60.000 ton Franse tarwe en 60.000 ton Roemeense tarwe. Egypte liet dit keer de offertes van Russische handelaren links liggen. Russische tarwe werd in de tender bijna $12 per ton duurder aangeboden dan de Franse, meldt de site Agrimoney. De Franse tarwe kost Egypte $240 per ton, exclusief transport. In januari kocht Egypte nog Franse tarwe voor $278.

De Franse tarwe kan blijkbaar voldoen aan de Egyptische kwaliteitseisen. Egypte eist dat de tarwe alleen afkomstig is uit Frankrijk. Het mag niet worden gemengd met tarwe uit andere landen.

Laatste reacties

 • farmerbn

  Wil ook wel voor die prijzen verkopen. De handel beweert wel dat de marges klein zijn maar dat zijn ze niet en misschien beuren ze van de verkoop wel voordat ze de boer betalen.

 • Ruimzicht

  @farmerbn. Het zijn amerikaanse dollars. USD 240 is bij huidige koers EUR 185,37. Wat is de prijs van tarwe uit de schuur op dit moment? tel daar nog transport bij naar het schip en bepaal dan de marge.

 • farmerbn

  @ruimzicht. De koers voor maaltarwe in Rouen (Noord-Frankrijk) is 162 euro per ton. Voor transport naar Rouen betaal ik 10 euro dus ik ontvang 152 euro. Egypte betaalt 185 euro (af Rouen) dus 33 euro meer dan wat ik beur.

 • ed12345

  Farmerbn ik weet niet hoe het bij julllie ligt maar hier zijn haven activiteiten vrij duur in vergelijking met inlandse op en overslag data tegenover is vervoer per schip vaak niet duur .de handel zal er gauw een tientje van opstrijken.

 • farmerbn

  Of drie tientjes.

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.