Akkerbouw

Nieuws 1015 x bekeken 1 reactie

Boerenbond bezorgd om naleven aardappelcontract

Brussel – De Belgische Boerenbond roept aardappeltelers op contractbreuk te melden. De Boerenbond kent een aantal gevallen waarbij de afnemers van aardappelen éénzijdig de contracten veranderden.

In het ledenblad Boer & Tuinder stelt de Boerenbond dat de aardappelprijs op de vrije markt slechts een tiende bedraagt van de contractprijs. "De verleiding bij sommige afnemers is groot om het niet te nauw te nemen met de contractvoorwaarden", zegt François Huyghe, economisch adviseur van de Boerenbond.

De Boerenbond kreeg al een aantal meldingen, zegt Huyghe. "Zo kregen we onder meer een melding dat een handelaar de gecontracteerde hoeveelheid terugbracht van 250 naar 50 ton. Volgens de handelaar legde zijn afnemer hem beperkingen op. Als troost kreeg de teler wel de contractprijs. Dit is onaanvaardbaar. Het komt neer op contractbreuk en benadrukt de zwakke positie van de teler. Hij moet aan strenge kwaliteitseisen voldoen, terwijl de handelaar het contract verbreekt als het hem goed uitkomt."

Het Algemeen Boeren Syndicaat riep telers eerder al op te letten op het onterecht afkeuren van contractaardappelen. Het ABS raadt telers aan bij de keuring aanwezig te zijn. Volgens het ABS worden bij lage prijzen op de vrije markt contractaardappelen eerder afgekeurd.

Belgapom, de branchevereniging voor de handel en verwerking, roept haar leden op om contracten te respecteren, zegt secretaris Romain Cools. "De handel en de verwerking streven naar duurzame groei. Contracten maken daar een wezenlijk onderdeel van uit."

Volgens Cools moeten incidenten afzonderlijk worden beoordeeld. "We hebben in het verleden ook het omgekeerde gezien: telers die hun gecontracteerde hoeveelheid niet leverden omdat de aardappelen meer opbrachten op de vrije markt. Wij hebben onze leden opgeroepen om met dergelijke telers geen contracten meer af te sluiten. We raden telers aan hetzelfde te doen. Een teler mag altijd aanwezig zijn bij de kwaliteitsbeoordeling."

Eén reactie

  • vigerti

    En nu staan ze daar te wenen, vorig hun gecontracteerde hoeveelheid op de vrije markt verkocht voor het grote geld en hun afnemer kon er naar fluiten
    ik ken persoonlijk ook zo enkele telers, ze moeten het nu ook maar ondervinden wat ze hun afnemer vorig jaar hebben aangedaan

Of registreer je om te kunnen reageren.