Akkerbouw

Nieuws 1430 x bekeken 1 reactie

USDA verwacht recordoogsten graan

Washington – Het Amerikaanse ministerie van landbouw (USDA) verhoogt opnieuw de prognoses voor de graan- en sojaproductie.

Vooral de tarweprognose stijgt flink ten opzichte van de vorige prognose in juli.

In de zogenoemde Wasde-prognose publiceert het USDA schattingen van productie, verbruik, import en export van granen en oliezaden. In mei publiceerde het USDA de eerste prognose voor dit seizoen 2014/2015. Sindsdien zijn de prognoses voor de productie voortdurend verhoogd. De totale graanproductie schat het USDA nu op 2.461,3 miljoen ton. Dat is 3 miljoen ton minder dan vorig seizoen, toen de wereld een record van 2.464,2 miljoen ton oogstte.

Bij de afzonderlijke grondstoffen worden wel records gebroken. De wereld oogst dit seizoen een record van 716,1 miljoen ton tarwe. Dat is 11 miljoen ton meer dan in de juli-prognose. Het USDA schat de oogst in Rusland, China en Oekraïne veel hoger in dan eerst. De wereld eindigt dit seizoen met een tarwevoorraad van 193 miljoen ton. Dat is geen record, omdat veel tarwe verwerkt gaat worden in veevoer.

De wereld oogst ook een record aan mais: 985,4 miljoen ton. De voorraad groeit naar een niet eerder geziene hoeveelheid van 188 miljoen ton. Toch is de eindvoorraad iets lager dan in juli werd geschat. Dat komt omdat vorig seizoen meer mais is verbruikt dan gedacht. Ook dit seizoen gaat wordt meer mais verbruikt doordat het interessant is als voergrondstof.

De wereldproductie van sojabonen komt voor het eerst boven de 300 miljoen ton en wel op 304,7 miljoen ton. Dat is ruim 21 miljoen ton meer dan de wereld nodig heeft, waardoor de voorraad naar een record groeit van 85,6 miljoen ton sojabonen.

Eén reactie

  • ed12345

    Dat overschot aan soya is geheel nieuw.Zo'n 20 jaar terug dacht ik dat door de steeds maar stijgende prijzen er snel een behoorlijke prijsdaling zou zijn maar de vraag bleef maar stijgen vooral China en andere aziatische landen leken een onstilbare honger voor soya te hebben ,daar schijnt dus nu een eind aan te komen

Of registreer je om te kunnen reageren.