Akkerbouw

Nieuws 3371 x bekeken

Toewijzing bieten omlaag

Breda – Suikerbietentelers krijgen voor oogst 2015 een toewijzing van 103 procent van de basisreferentie. Dat is ongeveer 2 procent lager dan van de oogst van dit jaar.

Bietentelerscoöperatie Cosun had voor de oogst van 2014 een toewijzing vastgesteld van 108 procent van de basisreferentie, de hoeveelheid suiker die een bietenteler mag leveren tegen de quotumbietenprijs. Maar de basisreferentie voor oogst 2015 is omhoog gegaan, zegt Gert Sikken, directeur Agrarische Zaken bij Suiker Unie. "De basisreferentie is de gemiddelde suikerproductie van de drie beste jaren in de laatste vijf jaar. Door de goede oogsten van de laatste jaren is die gestegen. Omgerekend kunnen de telers van oogst 2015 daardoor ongeveer 2 procent minder bieten leveren dan van oogst 2014. We verwachten dit jaar een recordproductie van 15 ton suiker per hectare. Dat is 1,5 ton boven het meerjarig gemiddelde."

Sikken raadt telers aan bij de inzaai van de bieten in het voorjaar rekening te houden met de hoge productie van dit jaar. Hij verwacht dat telers mogelijk surplusbieten, die boven de toewijzing zijn geproduceerd, moeten doorschuiven naar het volgende quotumjaar. "De doorgeschoven surplusbieten van 2014 zijn de eerste quotumbieten van 2015 en vullen daarmee al een deel van de toewijzing. Telers met veel doorgeschoven surplusbieten kunnen dan een deel van hun bietenareaal een andere bestemming geven."

Sikken verwacht dat Suiker Unie veel surplussuiker kan verkopen voor de non-foodmarkt in de EU of de export. "We verwachten dat het marktvolume ongeveer gelijk blijft. Door de hoge suikerproductie is de hoeveelheid surplussuiker echter groter dan de afzetmogelijkheden en moet suiker doorgeschoven worden. We schatten dat in 2014 alle surplusbieten die meer dan 15 procent boven de toewijzing zijn geproduceerd, doorgeschoven gaan worden. De surplussuiker tot 15 procent boven de toewijzing kunnen we dit seizoen wel afzetten."

Sikken constateert dat de suikerprijs het laatste jaar fors daalde. "Dat gaan de telers merken in de bietenprijs. De prijs voor de surplusbieten van oogst 2014 was al vastgesteld op €28 per ton. Voor de oogst van 2015 betalen we voor minimaal 7 procent surplusbieten €25 per ton bij 16 procent suiker. Ook dan bekijken we of de daarboven geproduceerde surplusbieten worden afgerekend tegen de surplusprijs, of dat die surplusbieten worden doorgeschoven naar het volgende seizoen. Dat is afhankelijk van de suikermarkt."

Of registreer je om te kunnen reageren.