Akkerbouw

Nieuws 1710 x bekeken 1 reactie

Laagste Belgapom-notering ooit

Berlare – De prijs van vroege fritesgeschikte aardappelen bereikte vrijdag een dieptepunt. Belgapom noteerde een prijs van €1 per 100 kilo aardappelen. De laagste Belgapom-notering ooit, bevestigde Romain Cools, secretaris van de vereniging.

Ten opzichte van vorige week daalde de vroege fritesaardappelprijs daarmee met 50 cent. Wel was het een notering met een kanttekening; de notering was met weinig transacties tot stand gekomen. Het is tekenend voor de markt van vroege aardappelen op dit moment, waar meer aanbod dan vraag is. Cools verwacht volgende week ook de eerste Bintje-notering, wat de prijzen waarschijnlijk niet ten goede zal komen.

De lage prijzen komen tot stand doordat de verwerkende industrie op het moment voldoende heeft aan de op contract geteelde aardappelen. Daardoor is er weinig vraag naar het vrije product. Omdat de aardappelen dit jaar vroeg oogstrijp zijn is daarnaast de periode tussen oude en nieuwe oogst kort.

Eén reactie

  • aqwzsx12

    Nou, de industrie heeft gefaald in haar strategie van contracteren: véél te duur ingekocht.
    wie wordt daar het slachtoffer van?

Of registreer je om te kunnen reageren.