Akkerbouw

Nieuws 8426 x bekeken 19 reacties

'Complete crisis in de aardappelwereld'

Roeselare – In de Belgische aardappelwereld heerst een complete crisis. Belgapom noteerde vorige week €1 per 100 kilo.

De situatie is nog erger dan in 2011. Hoewel de consument al te maken heeft met acties rond appels, peren, groente en vlees vragen we toch om vooral binnenlandse of hoeve-aardappelen te kopen om zo de kleine landbouwer te helpen om zijn verliezen wat te compenseren.

Dat stelt het Belgische Algemeen Boerensyndicaat. ''We hebben al meermaals zeer lage prijzen meegemaakt maar wat nu gebeurt is voor veel telers historisch.''

Het ABS zet de drie oorzaken op een rij: het gunstige rendement in de laatste twee jaar heeft meer telers aangezet om het areaal uit te breiden, de ideale weersomstandigheden zorgen voor reuze-opbrengsten en de kwaliteit van de aardappelen is ook buitengewoon waardoor de industrie 10 procent minder nodig heeft om hetzelfde volume eindproduct te verkrijgen.

De Belgische bond stelt dat "oefeningen in het verleden om het aanbod te beheersen op niets zijn uitgelopen door de grote uitbreidingsdrang van een aantal telers en het gebrek aan collectiviteit onder de landbouwers in het algemeen".  Het ABS raadt telers wel aan waakzaam te zijn rond het mogelijk afkeuren van gecontracteerde leveringen en zo mogelijk zelf aanwezig te zijn bij de ontvangst van de goederen. Het ABS roept verder de hele landbouwsector op om alternatieven te zoeken om het overschot aan aardappelen uit de markt te nemen en kijkt daarbij vooral richting veevoer. Corr

Laatste reacties

 • piethermus1

  Sinds een paar jaar zijn m.n. de Belgen een race aan het houden wie het snelst voor de laagste prijs aardappelen kan dumpen. Ze weten niet hoe vlug ze tegen afbraakprijzen de markt moeten kapot maken.
  Dit jaar zijn er na een 2-tal goede financiële jaren voor de akkerbouw, maar matige groeiseizoenen, weer meer aardappelen uitgepoot, door m.n. de-achter-de-markt-aan-telers, de gelegenheidstelers. Je weet dat een keer dit zich zal wreken, omdat er een keer een gewoon redelijk tot goed groeiseizoen aan zit te komen in heel Noordwest-Europa. Dat is nu het geval. Zelf heb ik wat minder aardappelen, vanwege mijn vrees, maar toch te veel blijkbaar.
  Vraag is wat te doen? Aardappelen meegeven voor een sportprijs om de gelegenheidstelers van de markt af te jagen en zo je zelf pijn te doen, of onderploegen?

 • info36

  De Belgen doen hun imago eer aan. In 2012 waren ze het jaar 2011 alweer vergeten. En maar uitbreiden jongens, terwijl 2011 goed liet zien wat er dan gebeurt. Dit domme gedrag bestaat niet alleen in Belgie maar ook in Frankrijk, Nederland en vele andere landen. Alleen Belgie spant de kroon.

 • henky++

  Voor het komende seizoen hebben we dus geen last meer van de aardappelboeren die de huurprijzen opjagen.

 • aqwzsx12

  @henky: maar wel van vlasboeren die 80000 euro geven voor landbouwgrond...

 • keujer

  free enterprice is is the nice part of farming in europe

 • v.reijers

  80000 voor huurland??

 • piethermus1

  wat ik niet snap is, waarom zou je 2 cent willen hebben, als je er 1 kunt krijgen? Dat lijkt vandaag de dag de houding van veel m.n. Belgische boeren te zijn...

 • bert bert

  Waarom 10cent geven als ik ze bijna gratis krijg van de boeren .Kan ik weer een fabriekje bijkopen.

 • ed12345

  Ik denk dat het in Belgie de uitbreiding vooral in Wallonie gebeurt ,daar was het vroeger granen en bieten en soms vlas,Daar zie je nu ook steeds meer piepers je jongere generatie heeft wat meer scholing en wil een bredere vruchtwisseling ,ik denk dat het zelfde geld voor Frankrijk.Dat te goedkoop verkopen heeft dat met het niet hebben van eigen opslag te maken?

 • piethermus1

  ja en? als aardappelen 1 a 5 cent zijn kun je desondanks toch beter graan telen... sinds dat de subsidie ontkoppeld is van gewassen als graan (5 a 10 jaar geleden), zijn ze in belgie en frankrijk pas echt aardappelen gaan telen...

 • koestal

  Die patatfabriek in Rusland komt er ook niet,jammer voor ons maar ook voor de russen

 • Koen Franken

  Moet toch op te vangen zijn als je ook de goede jaren hebt gehad

 • fred28eric

  De Belgische oppervlakte met aardappelen verdubbeled gedurende de laatste tien jaren

  Bepaalde telers produceren meer dan 500 ha aardappelen!
  Bepaalde fabrikanten zoals CLAERBOUDT ook!

  Het is slechts nodig om te hopen dat degenen die huilen dit jaar zijn dezelfde als die die lachten vorig jaar toen de prijs werd verhoogd !!!

  Is het noodzakelijk te cultiveren 500 hectare aardappelen te verdienen goed houden en haar gezin woont?

  Wat denk claerboudt van de cultuur van de aardappel ?
  Is het altijd zo winstgevende en bij voorkeur aan de juiste kostprijs van de boeren?

  Dit jaar HEB IK 2 000 ton contract 160 euro voor levering in juni 2015, voor 20 hectare aardappelen gepoot !

  Op iemand heb aardappelen te verkopen, ik ben een koper!
  Aarzel niet mij te contacteren!
  Frederic

 • sjang

  hectaren, hectaren, hectaren aardappelen. Anders ben je geen boer meer vandaag de dag. 1500 tot 2000 euro pacht betalen. Ik hoop dat ze het in 1 keer afleren en weer normaal boeren, zonder het voor iedereen te verpesten. Bovendien na 2 zulke goede jaren hebben verstandige aardappeltelers een behoorlijke buffer opgebouwd, als ze tenminste niet alles in oud ijzer hebben degeduwd om maar geen belasting te moeten betalen. Ik heb er geen medelijden mee.

 • japke33

  en ik maar wachten tot de patat goedkoper wordt! En in de supermarkt ook niks van te merken. Vreemde wereld.

 • Barneveldsei

  Wie verkoopt aardappelen aan huis, kan wel een BB vol gebuiken.
  In de buurt van Nijkerk,zeewolde kom ik ze halen.

 • japiani

  @fred28eric volgens mij heeft je google translate een update nodig hier snapt niemand wat van ;-)

 • landboer


  Ik tenminste ook niet maar das niet zo verwonderlijk...

 • 7

  Ik zeg, voor volgend jaar weer extra aardappelen telen. Even door de zure appel heen bijten en dan hebben we over een paar jaar weer een gezonde sector. De minder goede telers of telers die geen eigen opslag, of te weinig opslag hebben, die gaan dan wel weer minder aardappelen telen omdat het dan niet meer rendabel is.

Laad alle reacties (15)

Of registreer je om te kunnen reageren.