AkkerbouwNieuws

‘Complete crisis in de aardappelwereld’

Roeselare – In de Belgische aardappelwereld heerst een complete crisis. Belgapom noteerde vorige week €1 per 100 kilo.

De situatie is nog erger dan in 2011. Hoewel de consument al te maken heeft met acties rond appels, peren, groente en vlees vragen we toch om vooral binnenlandse of hoeve-aardappelen te kopen om zo de kleine landbouwer te helpen om zijn verliezen wat te compenseren.

Dat stelt het Belgische Algemeen Boerensyndicaat. ”We hebben al meermaals zeer lage prijzen meegemaakt maar wat nu gebeurt is voor veel telers historisch.”

Het ABS zet de drie oorzaken op een rij: het gunstige rendement in de laatste twee jaar heeft meer telers aangezet om het areaal uit te breiden, de ideale weersomstandigheden zorgen voor reuze-opbrengsten en de kwaliteit van de aardappelen is ook buitengewoon waardoor de industrie 10 procent minder nodig heeft om hetzelfde volume eindproduct te verkrijgen.

De Belgische bond stelt dat “oefeningen in het verleden om het aanbod te beheersen op niets zijn uitgelopen door de grote uitbreidingsdrang van een aantal telers en het gebrek aan collectiviteit onder de landbouwers in het algemeen”.  Het ABS raadt telers wel aan waakzaam te zijn rond het mogelijk afkeuren van gecontracteerde leveringen en zo mogelijk zelf aanwezig te zijn bij de ontvangst van de goederen. Het ABS roept verder de hele landbouwsector op om alternatieven te zoeken om het overschot aan aardappelen uit de markt te nemen en kijkt daarbij vooral richting veevoer. Corr

Beheer
WP Admin