Akkerbouw

Nieuws 2560 x bekeken 11 reacties

Akkerbouw blij met aanpassing vergroening

Den Haag – LTO en NAV zijn tevreden met de aanpassingen die staatssecretaris Sharon Dijksma aanbrengt in de vergroeningseisen van het gemeenschappelijk landbouwbeleid (GLB).

De organisaties zijn vooral blij dat akkerbouwers de vergroening volledig kunnen invullen met vanggewassen.

Dijksma paste vorige week de nationale invulling van het GLB aan, nadat de Tweede Kamer daar moties over had aangenomen. Aanvankelijk konden akkerbouwers alleen vanggewassen telen na hennep of vlas. Nu kan dat na elk gewas. Het vanggewas moet wel minimaal tien weken op het land staan en vóór 1 oktober zijn gezaaid.

Deze aanpassing is wat de akkerbouw wilde, zegt voorzitter Jaap Haanstra van de LTO-vakgroep Akkerbouw. "De Kamer heeft haar werk goed gedaan en daar zijn we erkentelijk voor. We kunnen aan de Brusselse eisen voor het GLB niets veranderen, maar door deze aanpassing kan de akkerbouw zich redden met de voorwaarden die Brussel stelt aan de bedrijfstoeslagen. Bovendien komt de Nederlandse invulling van het GLB zo beter overeen met die in andere lidstaten."

Ook voorzitter Teun de Jong van de Nederlandse Akkerbouw Vakbond (NAV) is blij met de aanpassing. "De akkerbouw kan voldoen aan de vergroeningseisen zonder grond uit productie te nemen. Dat was voor ons het heikele punt."

Akkerbouwers die alleen graan telen gaan vooral akkerranden aanleggen, verwacht De Jong. "Als je rond 1 september na het graan het vanggewas zaait, kun je pas rond half november ploegen. Het is lastig om dan nog wintergewassen te zaaien. Maar in een vruchtwisseling met hakvruchten die in het voorjaar worden gezaaid, is het goed mogelijk je vanggewas vóór de winter onder te ploegen."

Het inzaaien van een groenbemester kost zo'n 200 euro per hectare, stelt De Jong. "Maar een groenbemester is goed voor de bodemvruchtbaarheid."

De Jong betreurt het dat sojabonen en erwten niet worden erkend als een eiwitgewas voor de invulling van de vergroening. "De eiwitteelt in de EU verdient een steun in de rug."

Laatste reacties

 • gjcamps

  Jammer dat het toch weer zo theoretisch wordt, volgens mij kun je na 1 Oktober ook nog prima groenbemester zaaien en in het voorjaar ploegen?

 • pinkeltje

  Groenbemester zaaien na 1 oktober is een beetje zonde van de moeite. Dat gaat het gewoon niet worden. Rogge op zandgrond met het geluk van een zachte winter kun je misschien nog wat mee maar tweede week september is eigenlijk wel zo;n beetje het maximum voor een geslaagde groenbemester. Maar je kunt natuurlijk van mening verschillen over wat een geslaagde groenbemester is.

 • Henk Tennekes

  Als de Nederlandse akkerbouwers zonder het gebruik van imidacloprid en andere neonicotinoide insecticiden (clothianidine, thamethoxam, acetamiprid, thiacloprid) kunnen en willen uitkomen is dat ook een belangrijke bijdrage tot de vergroening van de landbouw.

 • gjcamps

  Goed idee Henk, of wat ganzen accepteren?

  Wat betreft de groenbemester, dit ligt met name aan het weer, rogge maar ook gele mosterd / bladramanas groeit nog goed.

 • maiskolf

  Hoe gaan wij dat als veebedrijven met veelal veel mais als bouwplan invullen?

 • Zandboertje

  Vooral heel stil houden lijkt me. De akkerbouw kan ongeveer voor de hele vergroening opdraaien, terwijl de veehouderij alleen een paar extra streepjes gras hoeft te zaaien i.p.v. mais. van 70 naar 80% is niet de grootste stap lijkt me.

 • gjcamps

  @lafortuna, een paar vlagetjes plaatsen in het weiland, dit zijn dan gereserveerde broedplaatsen voor weidevogels.

 • maiskolf

  Heb 80% mais zandboertje das het probleem! Vanggewas na mais telt niet mee in vergroening

 • gjcamps

  @lafortuna, dan klopt het artikel niet, er staat toch ' Nu kan dat na elk gewas ' . Ik teel ook korrelmais en dan kan het soms laat worden met de oogst, vandaar die opmerking over 1 Oktober. Mais in zijn geheel of alleen snijmais uitgesloten? Is Jan toch niet volledig in zijn artikel.

 • Zandboertje

  Dan is lafortuna een van de weinige melkveehouders die er echt last van heeft. 3 gewassen wordt dan ook lastig. Beetje ruilen met een landbuurman kan een hoop oplossen dan.

 • aardappelboer

  Hoe zit dat met gras dan, als ik nou een paar hectare van mijn buurman opgeef valt dat dan ook onder vergroening?En inderdaad zaai ook al jaren een groenbemester na mais omdat het moet en er komt nagenoeg nooit wat van terecht, zonde van het geld en de tijd.En nu zul je nog meer moeten zaaien waar ook weer niks van terecht komt?? Hier in het noorden moet je eigenlijk voor september zaaien dan wil het nog wat worden maar na die tijd is het 9 van de 10x niks.

Laad alle reacties (7)

Of registreer je om te kunnen reageren.