Akkerbouw

Nieuws 2 reacties

Vele regen van deze week leidt amper tot schade

Horst – Op veel plekken in het land heeft het dinsdag en woensdag erg veel geregend. Buien bleven langdurig boven het land hangen. Vooral in het Zuidoosten was het raak wat betreft de hoeveelheden neerslag.

Toch is er van schade amper sprake. "Hier viel 100 millimeter in twee dagen", zegt Sjef Crijns van DLV Plant, team Zuidoost. "Het is nu heel nat. Er is wat graan gelegerd, maar ik verwacht dat daar wel weer wat van opkomt. Voor de andere gewassen was de neerslag een weldaad, want het was best droog in ons gebied."

Hoewel er wel heel veel is gevallen, was de regen welkom. "Het is netjes gevallen. Gelukkig maar, want erosie is hier een risico."

Het enige aandachtspunt is de aardappelziekte phytophthora. "Percelen zijn nu niet berijdbaar en dat kan voor problemen zorgen. De druk van phytophthora valt in dit gebied mee, dus het is niet direct een groot gevaar. Het is zaak om tijdig te spuiten."

Ook bij verzekeraars bleef het rustig. Bij Vereinigte Hagel is geen melding binnen gekomen. Wel ziet directeur Jan Schreuder dat het aantal aanmeldingen constant hoog is. "Na jaren van 30 procent groei, kunnen we ook dit jaar weer 25 procent bijschrijven. Telers zien dat het weer verandert en willen het risico indekken."

Het resultaat is van de neerslag van deze week is dat de oostelijke helft van het land niet meer droog is en op plekken (het zuiden van het teeltgebied van zetmeelaardappelen, oostelijk Limburg en een deel van Gelderland) zelfs een neerslagoverschot heeft. En, hoe westelijker hoe droger.

Het aantal phytophthorahaarden in de monitor op de Boerderij-website blijft vrij stabiel. Op donderdagmiddag waren het er 142.

Laatste reacties

  • chila

    na afgelopen nacht zal dit wel anders zijn !!!

  • aqwzsx12

    de plaag zal nog toenemen, amaai

Of registreer je om te kunnen reageren.