Akkerbouw

Nieuws 6507 x bekeken 2 reacties

Snelle graanoogst door goed weer

Doetinchem – De graanoogst gaat als een speer door de goede weersomstandigheden; als het weer goed blijft, wordt de oogst volgende week afgerond. Het is een vroeg seizoen. Vooral in Groningen is de voorsprong met maar liefst drie weken groot. De opbrengsten zijn goed.

De graanoogst is in het hele land in volle gang. Voor velen begon het dorsen rond woensdag 23 juli. Toen was al duidelijk dat er verschil in rijpheid was, aangedreven door ras, zaaidatum en weersomstandigheden. Regen zorgt lokaal voor oponthoud.

In Groningen is een aantal telers al voor augustus klaar met de oogst. Bijzonder vroeg. "Het gaat snel nu", zegt Klaas Froma van adviesbureau DLV Plant. "Er wordt volop gedorst. Op mooie dagen zoals deze week kunnen al voor de middag aan de slag en er rijden hier tot één uur 's nachts nog combines op het land."

De noordelijke boeren konden eerder beginnen dankzij het drogere weer. De opbrengsten liggen rond de 10 ton per hectare, 15 tot 16 procent vocht en een hectolitergewicht van zo'n 78 kilo. "Goede cijfers", concludeert hij. "Als het zo doorgaat is er eind van de week veel klaar. Dan is de klus binnen twee weken geklaard, dat is echt snel."

Aart den Bakker van Agrifirm Plant zegt dat er landelijk 40.000 tot 50.000 ton per dag binnenkomt met hectoliter gewichten die variëren van 75 tot 78 kilo. Hij is tevreden over de kwaliteit. "Het eerste graan komt met tegen de 16 procent vocht binnen, naar het einde van de week verwacht ik overwegend graan met 14 procent vocht te ontvangen."

Volgens Laurens Persoon van DLV Plant komt de graanoogst in Flevoland mondjesmaat op gang. "Het gaat heel snel met dit weer, maar nog niet alle tarwe is rijp voor de oogst."

In het Noorden zit meer stro op de tarwe dan in het Zuiden, zo is de indruk. Zuidelijk wordt dit jaar dan ook meer verhakseld.

In Zuid-Nederland vordert de graanoogst ook goed; ongeveer de helft is binnen bij coöperatie CZAV. Het vochtpercentage ligt gemiddeld onder de 15 procent, hectolitergewichten van zo'n 80 kilo bij een normale opbrengst van tegen de 9,5 ton per hectare.

De goede oogstverwachting wordt door de markt ook opgepikt: de telersprijzen voor graan dalen op de landbouwbeurzen.

Laatste reacties

  • farmerbn

    Wat zijn de gehaltes voor eiwit?

  • agro1

    niet naar vragen, je weet toch dat ze te laag zijn. ciolos boppe!!!

Of registreer je om te kunnen reageren.