Akkerbouw

Nieuws

Uienexport in april bovengemiddeld

Den Haag - De uienexport is in de eerste vier weken van april uitgekomen op 2.200 ton (3 procent) boven het gemiddelde van de vergelijkbare periode in de voorgaande vijf seizoenen.

In week 17 bedroeg de uitvoer iets meer dan 17.000 ton, in week 16 circa 19.700 ton. Een en ander blijkt uit de meest recente voorlopige cijfers van GroentenFruit Huis / KCB. De uien zijn in april naar een breed scala bestemmingen zijn gegaan, met het accent op levering binnen de EU zelf. Hier ging ruim 40 procent van alle uien heen, met als belangrijkste afnemer het Verenigd Koninkrijk. De in maart en april eveneens flinke afzet in Duitsland kalmeerde eind april. Uitschieters waren verder Rusland, in per week sterk  variërende afnamehoeveelheid, en Guinee. Guinee nam van alle naar Afrika uitgevoerde uien (30 procent van het totaal) ruim 60 procent voor zijn rekening.

Tot en met week 17 heeft de Nederlandse uiensector ruim 762.000 ton zaaiuien geëxporteerd. Ook dat is 3 procent boven het gemiddelde van de voorgaande vijf seizoenen, waaronder de topjaren 2009/2010 en 2012/2013.

Of registreer je om te kunnen reageren.