Akkerbouw

Nieuws

Stand gewassen scoort goed in de VS

Washington – De gewassen staan er goed voor in de Verenigde Staten. De conditie van de mais is de beste sinds 1995. Ook de sojabonen scoren hoog in het Crop Report van deze week. Maar de sojabonen krijgen wel steeds meer last van de vele regen.

Het Amerikaanse ministerie van landbouw (USDA) publiceert iedere week een Crop Report met een conditiescore van de belangrijkste gewassen. Volgens het USDA staat 76 procent van de maispercelen er goed of uitstekend bij. Vorig jaar rond deze tijd viel 64 procent van de maispercelen in de twee hoogste klassen. Slechts 4 procent van de percelen is slecht of zeer slecht. Dat is de helft minder dan vorig jaar.

De sojabonen in de VS beginnen last te krijgen van de regen. Van alle percelen met sojabonen staat 73 procent er goed of uitstekend bij. Dat is 1 procentpunt lager dan vorige week. In Mississippi moeten volgens het USDA door regen zelfs veel sojabonen worden overgezaaid.

Eerder dit jaar hadden de akkerbouwers in de VS juist last van droogte. Daardoor scoort bij wintertarwe slechts 30 procent in de twee hoogste klassen. De regen vertraagt de oogst. Volgens het USDA is 16 procent van de wintertarwe in de VS geoogst. Normaal is dat 20 procent.

Of registreer je om te kunnen reageren.