Akkerbouw

Nieuws 790 x bekeken

Pootgoedtelers voeren actie voor behoud NAK

Emmeloord – Vier pootgoedtelers starten een handtekeningenactie om de keuringsdienst NAK te behouden.

De overheid wil de plantaardige keuringsdiensten samenvoegen in één publiekrechtelijk bestuursorgaan. De telers zien dat niet zitten, zegt hun woordvoerder Piet Boudeling in Swifterbant. "We vrezen een forse stijging van de keuringskosten. De grootste bedreiging is het verdwijnen van het NAK-label, dat in het buitenland wordt gezien als een merk. Het NAK-label staat voor kwaliteit en rechtvaardigt de hoge aanschafprijs van het Nederlandse pootgoed."

De telers zien hun actie als aanvulling op het lobbywerk van LTO (telers) en de NAO (handel). Boudeling: "We willen als telers ons eigen geluid laten horen. We sturen mails naar alle pootgoedtelers. Hun reacties gaan we aanbieden aan de Kamercommissie voor landbouw."

Voorzitter Upt Hiddema van de LTO-werkgroep Pootaardappelen is positief over de actie. "We zien het als ondersteuning van ons werk. De plannen van het kabinet raken het inkomen van de pootgoedtelers. Het buitenland is erg jaloers op de organisatie van de Nederlandse plantaardige keuringsdiensten."

Of registreer je om te kunnen reageren.