Akkerbouw

Nieuws

Lantmännen en Syngenta gaan samenwerken

Stockholm/Basel - Landbouwhandels- en voedingsconcern Lantmännen doet zijn wintertarwe- en koolzaadveredelings- en zaaizaadactiviteiten in Duitsland en Polen van de hand aan het Zwitserse Syngenta. Dat hebben de partners maandag laten weten.

Met de verkoop wordt ook een samenwerking tussen deze bedrijven ingeleid op het gebied van onderzoek en ontwikkeling in dit zaaizaad- en veredelingssegment. Het Zweedse Lantmännen creëert daarmee de voorwaarden voor een versterking van de concurrentiepositie op primair de Scandinavische thuismarkt met zijn speciale omstandigheden, zo heet het in de toelichting bij de transactie. Concreet kan Lantmännen straks bijvoorbeeld de zaadrassen van Syngenta aan de man gaan brengen.

Het concern zet zijn zaadontwikkelingsbedrijvigheid in Zweden en Nederland wel gewoon voort. In Nederland werken de Zweden daarbij samen met Agrifirm. Hier gaat het behalve om tarwe onder meer om aardappelen. De transactie in Duitsland moet nog wel worden beoordeeld door het Bundeskartellamt.

Of registreer je om te kunnen reageren.