Akkerbouw

Nieuws

Aviko gaat frites bakken in China

Chabei – Aviko gaat voor het eerst frites produceren in China. De aardappelverwerker neemt een meerderheidsbelang in het Chinese Snow Valley Agriculture. Op termijn wil Aviko daar 200.000 ton aardappelen per jaar verwerken tot frites.

Volgens Aviko-directeur Martin van de Ven profiteert de export van aardappelproducten uit Europa van de nieuwe activiteit in China. "We produceren daar alleen frites voor de lokale afzetmarkt. De bevroren aardappelspecialiteiten worden vooralsnog vanuit de Aviko-vestigingen in Europa aangevoerd. De export van aardappelspecialiteiten vanuit Europa profiteert van het lokale netwerk dat Snow Valley heeft in China. De frites worden onder de merknamen Aviko, Diamond, Tulip en Windmill op de lokale Chinese markt verkocht. Het is van groot belang voor de Europese aardappelketen om een positie op te bouwen op de Chinese afzetmarkt. Dat is ook in het belang van de Nederlandse aardappeltelers."

Aviko is volgens Van de Ven de eerste Europese aardappelverwerker die frites gaat produceren in China. "De Amerikaanse bedrijven McCain en Simplot zijn daar al actief. Aviko produceert al wel aardappelvlokken in China. Maar de vlokkenfabriek staat op 2.000 kilometer afstand van de fritesfabriek. Die streek is vooral geschikt voor de teelt van zetmeel- en vlokkenaardappelen. Dat gebeurt vooral op kleine akkerbouwbedrijven. In Chabei, waar de fritesfabriek staat, worden aardappelen van goede kwaliteit geteeld op grote bedrijven. De aardappelen komen uit de regio's Chabei en Binnen-Mongolië. De grondsoort in deze regio's is uitstekend geschikt voor grootschalige aardappelteelt. Daar worden vooral Innovators geteeld voor de fritesproductie."

Van de Ven vindt dat Aviko en Snow Valley elkaar goed aanvullen. "Snow Valley heeft jarenlang ervaring in de pootgoedvermeerdering en het telen van fritesaardappelen. En het bedrijf heeft een netwerk richting de Chinese overheid. Aviko weet hoe je aardappelen moet verwerken tot frites en hoe je die moet vermarkten."

China importeert vooral frites vanuit de Verenigde Staten, zegt Van de Ven. "China blijft voorlopig een sterk importerend land. De fritesexport vanuit Europa naar China is relatief beperkt vanwege de grote afstand. Vanuit Europa gaan vooral aardappelspecialiteiten naar China."

Aviko wil in China eind volgend jaar 100.000 ton aardappelen verwerken tot frites. Dat moet op termijn groeien naar 200.000 ton aardappelen. Aviko verwerkt in Europa jaarlijks 1,7 miljoen ton aardappelen.

China is een sterk groeiende markt, zegt Van de Ven. "De afzet groeit daar jaarlijks met 8 tot 12 procent, vooral in de foodservice. De middenklasse in China neemt in omvang toe. Hier liggen grote kansen voor Aviko."

De fabriek gaat Aviko-Snow Valley heten en ligt in de regio Chabei in het noordoosten van China, ongeveer 300 kilometer ten noorden van de hoofdstad Peking. Van de Ven wil niet zeggen hoe groot het meerderheidsbelang van Aviko in de fabriek is. "We wilden een meerderheidsbelang omdat we aan het roer willen staan hoe de frites worden geproduceerd en vermarkt."

Snow Valley legde zich aanvankelijk uitsluitend toe op vermeerdering van pootgoed en de verkoop van tafel- en fritesaardappelen. In 2012 bouwde Snow Valley, in samenwerking met Aviko, een fritesfabriek. De productie startte in 2013. Aviko verzorgde vanaf dat moment de verkoop van alle frites.

Aviko plaatst ook een vlokkenproductielijn in de fabriek in Chabei. Hierdoor moet er ook extra opslagcapaciteit voor aardappelen worden gebouwd. De opslag van bevroren eindproducten wordt uitgebreid. Gezien de snel stijgende vraag in China naar aardappelproducten wil Aviko de capaciteit van de fritesproductie op korte termijn fors uit breiden. Van de Ven: "Wanneer we 200.000 ton aardappelen kunnen verwerken, hangt af van de mate waarin de afzet groeit."

Of registreer je om te kunnen reageren.