Akkerbouw

Nieuws 2015 x bekeken

Koers HZPC stijgt opnieuw 10 procent

Joure – De koers van de HZPC-certificaten stijgt met 10 procent. Op de beursdag afgelopen vrijdag zijn 3.673 certificaten verhandeld tegen een koers van €93,50. Dat is 10 procent meer dan de koers op de vorige beursdag in november vorig jaar.

Het is de negende achtereenvolgende beursdag dat de koers van de certificaten stijgt. Op acht daarvan steeg de koers 10 procent. Dat is de maximale koersstijging die mogelijk is op een beursdag. HZPC heeft 783.725 certificaten uitstaan. Daarvan zijn tijdens de laatste beursdag 3.673 van eigenaar gewisseld. De vraag was ruim zes maal hoger dan het aanbod. Slechts 16 procent van de kooporders kon worden toegekend. HZPC houdt tweemaal per boekjaar, in mei en november, een beursdag. Dan kunnen telers en medewerkers hun certificaten te koop aanbieden of nieuwe certificaten kopen. HZPC gaf in boekjaar 1999/2000 de certificaten uit tegen een prijs van 24 euro.

Volgens HZPC-directeur Gerard Backx hebben de certificaathouders vertrouwen in de onderneming. "De koersstijging van de laatste jaren en de grote vraag naar certificaten bevestigen dit."

Vrijdag zijn 3.673 certificaten verhandeld. Dat is het laagste aantal in ongeveer 10 jaar. Backx: "Houders houden hun certificaten vast."

Ondanks de grote vraag heeft HZPC geen plannen meer certificaten uit te geven, zegt Backx. "Dan zouden we het eigen vermogen in de organisatie vergroten. Daar hebben we op dit moment geen behoefte aan. Als we behoefte krijgen aan extra kapitaal, ligt het eerder voor de hand om het dividend te verlagen. HZPC heeft als richtlijn dat we tweederde van de netto winst na belastingen uitkeren aan de certificaathouders. Dat hebben we de laatste jaren ook gedaan."

Of registreer je om te kunnen reageren.