Akkerbouw

Nieuws

Beloning van € 4,50 in graanpool zonder voorschot

Apeldoorn – Graantelers die zich voor oogst 2013 bij Agrifirm Plant hadden aangemeld voor de basispool zonder voorschotten, worden beloond met 4 procent rente over die voorschotten.

Dat komt neer op €4,50 per ton extra voor tarwe en €4,40 per ton extra voor gerst, bovenop de basisprijs die rond 1 juni bekend wordt gemaakt. Hierdoor komt de eindprijs in de pool zonder voorschot hoger uit dan in de pool met voorschotten.

De graanpool zonder voorschot is vorig jaar gelanceerd en voor oogst 2013 dus voor het eerst gebruikt. Dat leverde een deelname op van 20 tot 25 procent en dat mag groeien. "Dit levert voor zowel telers als ons een voordeel", zegt Aart den Bakker, manager afzet bij Agrifirm Plant. "Telers krijgen een hogere rentepercentage dan bij de bank. Het geld dat we niet hoeven te lenen voor de voorschotten betalen we terug. Het scheelt geld en tijd."

Voor oogst 2014 geldt opnieuw een beloning van 4 procent voor geduldige telers.

In de pool met voorschotten kregen telers na het voorschot van 250 euro per hectare bij de aanmelding 100 euro per ton bij levering, 25 euro in oktober en 30 euro in januari.

Of registreer je om te kunnen reageren.