Akkerbouw

Nieuws 2 reacties

20 procent in de fout met middelen

Utrecht – In 2013 heeft de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) bij één op de vijf controles naar correct gebruik van gewasbeschermingsmiddelen een overtreding vastgesteld. Boeren die de fout ingingen gebruikten vaak de middelen te dichtbij het oppervlaktewater, leefden de voorschriften op het etiket niet na of spoten zonder bewijs van vakbekwaamheid, aldus de NVWA.

De NVWA deed vorig jaar 400 controles en zal de komende maanden met grondteams en 'milieuvluchten' opnieuw controleren of agrariërs op de juiste manier middelen spuiten. De grondteams kunnen een monster uit de spuittank nemen om na te gaan of het juiste middel wordt gebruikt. Verder onderzoeken zij of de verplichte driftarme spuittechniek wordt toegepast om verwaaien van spuitvloeistof te beperken.

Tegen ondernemers die de regels overtreden wordt opgetreden. De NVWA wijst erop dat overtredingen kunnen leiden tot een korting op aangevraagde subsidie, waarbij de financiële schade al snel fors is. De overheid kan uiteindelijk besluiten middelen te verbieden. Verkeerd gebruik van gewasbeschermingsmiddelen kan ook leiden tot resistentie waardoor middelen minder goed werken tegen ziekten of plagen.
De NVWA benadrukt dat het in belang van de gezondheid van mens, dier en milieu is dat ondernemers zich houden aan de wettelijke regels. Wanneer onvoldoende afstand wordt gehouden van waterranden komen bijvoorbeeld schadelijke stoffen in sloten en beken rondom de landerijen terecht. Dit kan ernstige gevolgen hebben voor flora en fauna, aldus de NVWA. Bovendien levert verkeerd gebruik indirect risico op voor de voedselveiligheid.

Laatste reacties

  • info36

    Foei. Wat een criminelen allemaal.

  • jordi 1455

    Het meest gekke is dat veel middelen voor particulier gebruik zo bij de welkoop verkrijgbaar is en zonder een of andere ervaring mag gebruiken ook.

Of registreer je om te kunnen reageren.