Akkerbouw

Nieuws 996 x bekeken laatste update:6 mrt 2014

HZPC: op één na hoogste prognoseprijs pootgoed

Joure – HZPC betaalt zijn telers minstens 33 euro per 100 kilo pootaardappelen. Dat is de op één na hoogste prognoseprijs ooit.

De prognoseprijs van oogst 2007 was 35 euro en die van oogst 2010 eveneens 33 euro. In juni maakt het handelshuis de definitieve pootgoedprijs bekend.

In december verwachtte HZPC dat de prognoseprijs voor oogst 2013 zou uitkomen op 30 euro. De prijs valt hoger uit omdat de vraag naar pootaardappelen goed is. In Europa wordt de vraag aangejaagd door een hoge prijs voor consumptieaardappelen. Telers zijn dan geneigd minder eigen pootgoed te gebruiken en kopen meer pootgoed. In Noord-Afrika is de vraag hoog. Maar wel wat lager dan vorig seizoen 2012/13, toen vooral Algerije veel Nederlandse pootaardappelen kocht. De landen in het Midden-Oosten kopen dit seizoen meer pootgoed. HZPC meldt dat het goed in de behoefte kon voorzien, ondanks de politieke onlusten in dat gebied.

Het is echter nog onzeker of er pootaardappelen kunnen worden geleverd aan Rusland. HZPC realiseert ongeveer 2 procent van zijn omzet in Rusland. Daarnaast is de prijs van consumptieaardappelen sinds januari sterk gedaald. Dit kan gevolgen hebben voor de afzet van pootaardappelen later in het seizoen in de EU. HZPC verwacht al met al dat het netto resultaat over boekjaar 2013/2014 aanzienlijk boven de begrote 5 miljoen euro zal uitkomen.

De HZPC-prognoseprijs is de gemiddelde prijs over alle rassen in potermaat klasse S tot en met A die in poolverband zijn geteeld; exclusief btw en vóór afdracht van de kwekerlicentie door de teler. HZPC betaalt 15 euro per 100 kilo voor de bovenmaten. Voor sommige rassen is dat 17 euro.

Of registreer je om te kunnen reageren.