Akkerbouw

Nieuws

Einde dreigt voor rassenonderzoek in uien

Emmeloord – Er dreigt een eind te komen aan het rassenonderzoek in uien.

De jaarlijkse Rassenlijst Zaaiuien is gebaseerd op dat onderzoek. Dat komt door het opheffen van de grootste financier van het onderzoek: het Productschap Akkerbouw.

Luuk Kok van Agrifirm Plant uitte hierover zijn zorgen op de informatie-avond van Uienhandel.com, afgelopen dinsdag. "Wie neemt het stokje over?", vroeg Kok zich af. Het gaat om de inbreng van de telers, maar hoe dat nu moet worden geregeld is een groot vraagteken. "Zoals het er nu uitziet, komt er geen vervolg."

UIKC (DLV Plant en Kenniscentrum Rusthoeve) en Ui en Peen manifestatie (Wageningen UR, Praktijkonderzoek Plant en Omgeving en Agrifirm) publiceren sinds vier jaar een gezamenlijke rassenlijst waarop zo'n 25 uienrassen worden beoordeeld.

De samenwerking kwam tot stand op aandringen van het bedrijfsleven dat dreigde de financiering te beëindigen als de twee partijen niet gingen samenwerken, omdat ze het idee hadden dubbel te betalen voor hetzelfde doel.

Een rassenlijst samenstellen kost zo'n 100.000 euro en het productschap nam ongeveer een derde voor haar rekening.

Of registreer je om te kunnen reageren.