Akkerbouw

Nieuws

Negen pootgoedrassen toegelaten in Kenia

Nairobi – Kenia laat negen Nederlandse aardappelrassen toe. Dat meldt Potato Platform Kenya/The Netherlands.

Onder toezicht van de Keniaanse fytosanitaire autoriteit Kephis zijn de negen rassen in een National Performance Trial (NPT) getest en goedgekeurd. Met de officiële publicatie in krant The Kenya Gazette zijn de rassen Sarpo Mira, Manitou, Saviola, Musica, Royal, Jelly, El Mundo, Faluka en Markies definitief tot Kenia toegelaten. De rassen komen van verschillende handelshuizen.

De Nederlandse aardappelsector speelt een grote rol in Kenia. De toelating vloeit voort uit een project om de Keniaanse aardappelteelt op een hoger plan te krijgen. Aardappel is het tweede voedingsgewas in dit land, mais staat op de eerste plek. Het voordeel van aardappelen boven mais is dat het gewas goed groeit op hoogtes. De hoge voedingswaarden in aardappelen maken het eveneens een populair gewas.

Goed uitgangsmateriaal kan bijdragen aan productie, inkomen, werkgelegenheid en consumptie.

Kenia sloot in 2013 een handelsakkoord met Nederland. Importeurs mogen pootaardappelen in Nederland kopen en die leveren aan lokale boeren.

Of registreer je om te kunnen reageren.