Akkerbouw

Nieuws 1375 x bekeken 1 reactie

Pootgoed mogelijk in maart naar Rusland

Den Haag – Rusland komt eind februari of begin maart op exportmissie naar de Nederlandse pootgoedsector. Experts van de Russische voedselveiligheidsautoriteit Rosselkhoznadzor voeren dan een inspectie uit.

Als de uitslag positief is, kunnen in maart de eerste Nederlandse pootaardappelen weer naar Rusland worden geëxporteerd. Dat schrijft staatssecretaris van landbouw Sharon Dijksma in een brief aan de Tweede Kamer.

De maximale export van pootaardappelen naar Rusland bedraag 15.000 ton voor dit exportseizoen. Nederland zal voor de inspecties een overzicht naar Rosselkhoznadzor sturen met informatie over het volume van de te exporteren partijen pootaardappelen, de klasse en variëteit, het telernummer, de plaats van opslag, de verpakking en het verwachte tijdstip van verscheping. Nederland stuurt hiervan wekelijks een overzicht naar Rusland. Daarnaast moeten laboratoriumuitslagen met de zendingen worden meegestuurd en zullen de geëxporteerde pootaardappelen tijdens het groeiseizoen in Rusland worden gecontroleerd.

Rusland sloot per 1 juli 2013 de grens voor pootaardappelen en plantmateriaal en consumptieaardappelen uit de EU, omdat Rusland geen vertrouwen heeft in het fytosanitaire systeem van de EU. Rusland eist meer garanties over de herkomst en traceerbaarheid van de producten.

Naast de oplossing voor de export van pootgoed zullen de Russische inspecteurs ook een audit-inspectie van het Nederlandse fytosanitaire systeem doen voor consumptieaardappelen en plantmateriaal. Doelstelling is dat ook deze markt weer open gaat.

Directeur Gerard Backx van handelshuis HZPC ziet de Russische inspectie met vertrouwen tegemoet. "Maar er zijn geen garanties. De inspectie zal intensief zijn en er hoeft maar iets kleins gevonden te worden waar Rusland niet tevreden mee is, en de grens gaat niet open. De indicatie van een export van 15.000 ton komt overeen met een normale export van Nederland naar Rusland."

Volgens Backx heeft ook Wit Rusland de grens gesloten. "Of die ook weer open gaat als de Russische grens open gaat, is nog de vraag."

Wit Rusland is een kleine afnemer van Nederlands pootgoed. Van oogst 2012 ging 1.675 ton naar Wit Rusland. Dat is 0,2 procent van de totale export.

Eén reactie

  • koestal

    Het vriest daar nog,dus te vroeg om te poten

Of registreer je om te kunnen reageren.