Akkerbouw

Nieuws 1 reactie

Heffing scheelt ruim 4 miljoen ton tarwe op wereldmarkt

Moskou – Door de exportheffing per 1 februari verkoopt Rusland dit seizoen ongeveer 4 miljoen tot 4,5 miljoen ton tarwe minder op de wereldmarkt. Dat is ongeveer 3 procent van de totale wereldhandel dit seizoen. Daar profiteert vooral de EU van, meldt nieuwssite AgrarZeitung.

Per seizoen wordt wereldwijd 140 miljoen tot 165 miljoen ton tarwe verhandeld, afhankelijk van de beschikbaarheid en de vraag. Rusland exporteert per seizoen zo'n 11 miljoen tot 22 miljoen ton tarwe, afhankelijk van de binnenlandse oogst. Het is daarmee de vijfde tarwe-exporteur in de wereld, na de VS, de EU, Canada en Australië.

Volgens de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl) oogstte Rusland het afgelopen seizoen ruim 100 miljoen ton graan. Daarvan is 70 miljoen ton nodig voor binnenlands verbruik, zodat 30 miljoen ton graan beschikbaar is voor de export. In de periode van 1 juli tot en met 15 december exporteerde Rusland 19,0 miljoen ton graan, waarvan 15,1 miljoen ton tarwe. Dit is voor Rusland een grote hoeveelheid. Door de waardedaling van de roebel, kunnen de Russische exporteurs uitstekend concurreren op de wereldmarkt. Om de stijging van de binnenlandse voedselprijzen te keren, stelt president Poetin de exportheffing in.

De heffing gaat in op 1 februari en duurt tot en met 30 juni, het einde van graanseizoen 2014/2015. De heffing bedraagt 15 procent van de verkoopprijs, plus een opslag van €7,50 per ton. De heffing bedraagt minimaal €35 per ton.

De heffing is inmiddels verrekend in de tarweprijzen. Tarwe werd gisteren nog wel iets duurder op de termijnmarkt in Chicago. Maar dat kwam vooral door de strenge vorst die de VS verwacht, hoewel de wintertarwe over het algemeen goed is beschermd door sneeuw. In Parijs daalden de tarwenoteringen voor oogst 2014 iets, maar sloten nog wel boven de €200 per ton. Een niveau dat in zeven maanden niet meer is gezien. Het Russische marktbureau SovEcon meldt dat door de aankondiging van de exportheffing de tarweprijs in Rusland daalt.

Egypte kreeg van de Russische overheid de verzekering dat over de tarweleveringen in januari geen heffing wordt berekend. Egypte koopt veel tarwe in Rusland en maakte zich daar zorgen over. Rusland verbood in augustus 2010 onverwacht de graanexport vanwege een kleine binnenlandse oogst. Daardoor stegen de broodprijzen fors in Egypte, hetgeen leidde tot de sociale onrust die dictator Moebarak ten val bracht.

Eén reactie

  • koestal

    De financiele nood is blijkbaar hoog in Rusland,het volk wordt ontevreden,dat is niet goed voor Poetin

Of registreer je om te kunnen reageren.