Akkerbouw

Nieuws 2622 x bekeken 2 reacties

Cosun introduceert nieuw referentiesysteem

Dronten – Cosun voegt vanaf 2017 de basisreferentie en aandelen samen.

De referentie is bepalend voor de toekomstige leveringsrechten. De verhouding tussen hoeveelheid referentie en aantal aandelen wordt voor iedere teler gelijk gemaakt. Dat betekent dat sommige telers extra moeten inleggen en anderen inleg terugkrijgen.

Dat zei Gert Sikken, directeur agrarische zaken van Suiker Unie, op de eerste teeltvergadering woensdagavond in Dronten. "Met vervallen van de Europese suikerquota valt de basis onder het huidige systeem van basisreferentie weg. Er moet iets veranderen. Vandaar deze samensmelting", legt Sikken uit.

Het aantal aandelen dat telers hebben ten opzicht van hun basisreferentie verschilt per teler. De meeste bietentelers leveren 30 tot 35 ton quotumbieten per aandeel; ruim 40 procent. Daarna komt met 30 procent de categorie die 35 tot 42 ton quotumbieten per aandeel levert, gevolgd door 20 procent van de telers die 25 tot 30 ton levert. De 5 procent die overblijft levert tot 25 ton per aandeel.

"Veel telers zullen aandelen bij moeten nemen, sommigen hebben al voldoende aandelen", legt Sikken uit. "De coöperatie wil over het totaal geen grotere financiële inleg. De telers die al relatief veel aandelen hebben krijgen inleg terug, degene die nu relatief weinig aandelen hebben moeten extra inleggen. Dat is niet ingrijpend, het gaat om bedragen van ongeveer 3 cent per kilo polsuiker. Dat is een klein bedrag als je dat vergelijkt met de huidige prijzen van onderlinge overdracht van basisreferentie die als snel 70 cent per kilo bedragen. "

De onderlinge transactiemogelijkheden houden na 2017 stand, voegt Sikken toe.

Het huidige vertrekpunt voor het leveringsrecht is de basisreferentie, die wordt gebaseerd op de geleverde suiker binnen de toewijzing van de afgelopen vijf jaar en daarvan de drie beste. Na het vervallen van het quotum vervalt deze voortschrijdende bepaling en wordt het een vast getal.

Alle telers hebben straks een gelijke hoeveelheid aandelen ten opzichte van hun basisreferentie.  Voor dit recht introduceert Cosun de term ledenleveringsbewijs. Dat is de basis voor de toewijzing. Voor bieten die in de toewijzing vallen, geldt vanaf 2017 een minimale ledenprijs van €32,50 per ton bij een suikerpercentage van 17 procent en een winbaarheid van 91 punten. Dat is flink hoger dan de huidige Europese minimumbietenprijs van €26,29.

Bovenop deze prijs probeert Cosun een ledentoeslag te betalen.

Laatste reacties

  • maxisprint

    Je mag dit niet met de Europese minimum bietenprijs vergelijken, als je rekent met 16% suiker en 90 WIN is dit weer anders

  • jan10

    Inderdaad, dan scheelt het niet zo veel meer.

Of registreer je om te kunnen reageren.