Akkerbouw

Nieuws 1440 x bekeken 7 reacties

Schaarste maakt harde tarwe duur

Montreuil - Het Franse landbouwkundig overheidsbureau FranceAgriMer wijst op wereldwijde schaarste aan harde (durum-) tarwe. Krappe beschikbaarheid heeft gezorgd voor een prijsstijging met bijna €200 binnen enkele maanden naar €450 euro per ton.

Dat meldt de landbouwwebsite FranceAgricole. De oorzaak is de slechte oogst van dit type tarwe, dat in het bijzonder nodig is voor de productie van pasta, zoals spaghetti. Behalve Frankrijk is er ook minder durumtarwe dan voorgaande jaren in Canada, de VS, Griekenland, Italië en Spanje.

In Frankrijk is het areaal durum in twee jaar tijd overigens met een derde teruggelopen, van 437.000 naar 302.000 hectare, blijkt uit cijfers van RVO.nl. De oogst is er dit jaar naar verwachting 1,4 miljoen ton, tegen 2,4 miljoen ton in het oogstjaar 2012/2013. De prijsstijging heeft volgens FranceAgriMer invloed op aanpassing van het bouwplan door de telers. Inzaaien van harde tarwe is in Frankrijk pas voor 62 procent gerealiseerd. Het is nog te vroeg om uitsluitsel te geven over de planning, maar het ziet er naar uit dat 20 procent meer zal worden ingezaaid.

Laatste reacties

 • farmerbn

  Hopelijk blijft zachte tarwe de helft zo duur als harde.

 • ed12345

  Hoge prijzen meer zaaien resultaat volgend jaar lage prijzen

 • peter85

  Zo te zien is farmerbn de lachende melkveehouder................... Wel raar wij akkerbouwers lachen ook niet de koeienboer uit als de melkprijs onderuit gaat.

 • farmerbn

  Ik bedoelde dat als harde tarwe 450 euro noteert ,ik heel blij ben als mijn zachte tarwe 225 euro waard is.

 • info36

  Er was toch overal veel te veel van moesten we telkens lezen?

 • ed12345

  Info 36 het is het bekende verhaal van beter een vogel in de hand als vijf in de lucht in voorspellingen wordt er altijd naar die vogels in de lucht gekeken zonder er rekening mee te houden dat er nog wel eens een paar konden zijn die je niet kunt krijgen.Hier zou het allemaal super worden veel soya ,veel mais .inderdaad er zijn sommige goede oogsten gedraaid maar als gevolg van een goede nachtvorst eind sept, veel mais is niet al te zwaar en soya kom ik steeds boeren meer tegen die net als ik net onder de 2 ton ha uitkomen .Gisteren iemand gesproken die zit zo'n 600km naar het noorden heeft nog 800ha haver staan en1800ha harde tarwe waar schot in zit niet kunnen beginnen zelfs door als maar regen

 • Peter1125

  als wij aan het oogsten gaan dan zakt de prijs altijd wat, dan na een maand of drie ziet het er al een stuk beter uit. niet zoveel nieuws als je het mij vraagt...

Laad alle reacties (3)

Of registreer je om te kunnen reageren.