Akkerbouw

Nieuws 1389 x bekeken

Peilgestuurde drainage op 2 procent akkerland

Den Haag – Ruim 2 procent van alle landbouwgrond heeft peilgestuurde drainage. De voordelen zijn op lichte gronden groter dan op zwaardere gronden.

Bij peilgestuurde drainage monden de buizen uit in een verzamelbuis die is verbonden met een peilput. Via een overloop stroomt drainwater in de sloot. De overloop beïnvloedt de grondwaterstand, waardoor water beter wordt vastgehouden. De uitspoeling van nutriënten is lager en bij droogte kan beregening langer worden uitgesteld.

Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) is 40.000 hectare grond voorzien van peilgestuurde drainage. Dat is ruim 2 procent van alle landbouwgrond. In totaal was 650.000 hectare in 2012 voorzien van buizendrainage, maakte het CBS woensdag bekend. Dat is 35 procent van alle landbouwgrond. In 2010 was dat nog 33 procent.

Het Zeeuwse innovatie en kenniscentrum De Rusthoeve onderzocht van 2010 tot en met 2013 peilgestuurde drainage. De ervaringen zijn goed, zegt bedrijfsleider Sam de Vlieger. "De uitspoeling daalt, maar dat effect is op de klei kleiner dan op zandgrond. Ook het inlaten van water heeft op klei minder effect dan op zand. Maar ook op zwaardere grond is het een prima systeem. We gebruiken het nog steeds op de percelen waar de proeven zijn uitgevoerd."

De Vlieger wil het onderzoek graag voortzetten. "Dergelijk onderzoek vergt een lange testperiode over meerdere groeiseizoenen. We hebben er nog geen financiering voor. Maar de peilgestuurde drainage ligt er. We kunnen het zo weer opstarten."

Of registreer je om te kunnen reageren.