AkkerbouwNieuws

Hybride aardappel benoemd tot Nationaal Icoon 2014

Den Haag – De veredelingstechniek van het Wageningse bedrijf Solynta is Nationaal Icoon 2014, samen met nog drie initiatieven.

Dat is donderdagmiddag in de Ridderzaal in Den Haag, in aanwezigheid van koning Willem-Alexander, bekendgemaakt.

Solynta werkt aan een veredelingstechnologie waarmee aardappelrassen kunnen worden gekweekt die groeien uit zaad in plaats van uit pootgoed. Hiermee kunnen sneller nieuwe, kwalitatief goede rassen worden gekweekt die veel minder bestrijdingsmiddelen nodig hebben bij de teelt.

De zoektocht naar Nationale Iconen is een initiatief van het kabinet. De competitie draait om baanbrekende innovatieve projecten die zorgen voor toekomstige welvaart en bijdragen aan het oplossen van vergrijzing, het energievraagstuk en het wereldvoedseltekort. Er waren 165 inzenders. De andere benoemde iconen zijn; gekweekte stamcellen, Quantum Technologies (IT-technologie) en Bioneedle (vaccinatietechniek). Het kabinet helpt de Iconen hun ambities waar te maken en geeft ze een internationaal podium. Alle initiatieven krijgen gedurende zeker drie jaar een minister of staatssecretaris als ambassadeur.

Minister Henk Kamp van Economische Zaken over hybride aardappel: “Deze baanbrekende techniek maakt het mogelijk de voedingswaarde van aardappels te vergroten en verschillende aardappeltypes te verbouwen.”

Dit betekent efficiëntere opslag en transport en minder ziektes. “Solynta onderstreept met dit project de belangrijke Nederlandse bijdrage aan de mondiale wereldvoedselvoorziening.”

Beheer
WP Admin