Akkerbouw

Nieuws 636 x bekeken

Franse aardappeloogst op hoogste peil in veertig jaar

Parijs – Franse aardappeltelers hebben dit jaar met 6,1 miljoen ton de grootste oogst in veertig jaar binnengehaald. Ook bij suikerbieten ligt de opbrengst van 37,7 miljoen ton op een historisch hoog niveau.

Ook in Frankrijk hebben de aardappelboeren dit seizoen flink geprofiteerd van de gunstige weersomstandigheden, zo blijkt uit het eindoverzicht van de akkerbouw door de agrarische infodienst Agreste. Dat goede weer heeft geleid tot een gemiddelde opbrengst van bijna 50 ton per hectare vergeleken bij 44,4 ton een seizoen geleden. In combinatie met een iets groter areaal van 123.000 hectare is daarmee een oogst gerealiseerd van 6.126.000 ton, 20 procent meer dan in het vorige seizoen en ruim 22 procent boven het vijfjaarlijks gemiddelde. Daarnaast werd aan zetmeelaardappelen nog eens een miljoen ton gerooid, wat ruim vier procent minder is op jaarbasis.

Ook de collega's die suikerbieten verbouwen kunnen op een goed seizoen terugzien. Hier kwam het gemiddelde rendement uit op bijna 93 ton per hectare vergeleken met ruim 85,7 ton vorig jaar. De totale oogst van de 407.000 hectare aan bieten kwam daarmee op 37,7 miljoen ton, bijna 12 procent hoger dan in 2013 en ook een kleine 10 procent boven het vijfjaarlijks gemiddelde.

Ruud Peys

Of registreer je om te kunnen reageren.