Akkerbouw

Nieuws 811 x bekeken

Beslissing over invoering EU-norm voor pootgoed later

Emmeloord - In aanloop op de invoering van een Europees classificatiesysteem voor pootaardappelen heeft de vaste commissie pootaardappelen van de NAK besloten het mogelijk te maken om in 2015 het generatienummer van de partij op het certificaat te vermelden. Dat geeft afnemers meer inzicht in de 'leeftijd' van de aangekochte aardappelen.

De NAK diende bij de vaste commissie pootaardappelen een voorstel in met een aantal scenario's over de aanpassing van het Nederlandse classificatie systeem op basis van nieuwe EU-regelgeving. De opties liggen tussen twee uitersten: het huidige Nederlandse systeem handhaven en alleen de EU-verplichting doorvoeren of de EU-classificatie invoeren. Met dit tweede scenario komt een uniform gebruik van pootgoedklassen binnen de EU dichterbij. In maart 2015 beslist de commissie over hoe het Nederlandse certificeringssysteem er uit gaat zien.

Een door de NAO ingediend voorstel is aangenomen. Dat betekent dat  bij een herkeuring van een perceel pootaardappelen dat in klasse verlaagd is vanwege bacterieziek gebruik mag worden gemaakt van een laboratoriumtoets.

Ook het voorstel van de NAK voor strengere normen voor droogrot en phytophthora is aangenomen.

Of registreer je om te kunnen reageren.