Akkerbouw

Nieuws 911 x bekeken

Nog onduidelijk wanneer pootgoed naar Rusland kan

Moskou – Het is nog steeds onduidelijk wanneer de export van pootaardappelen naar Rusland weer mogelijk is. Het ministerie van Economische Zaken (EZ) overlegt over opheffing van het importverbod.

Rusland stelde op 1 juni vorig jaar een importverbod in voor alle poot- en consumptieaardappelen uit de EU. Moskou vindt dat Brussel onvoldoende garanties geeft dat de aardappelen uit ziektevrije gebieden komen. Op de voedingsbeurs Grüne Woche in Berlijn stelde een woordvoerder van EZ dat de grens op korte termijn weer open gaat voor Nederlands pootgoed.

Volgens directeur Jan van Hoogen van pootgoedhandelshuis Agrico is de vraag wat Rusland onder een ziektevrij gebied verstaat. "Is dat een gemeente of een provincie? Daar wordt nog steeds over gesproken. Uiteindelijk zal er wel een compromis uit de bus rollen. Waarschijnlijk wordt eerst alleen de import van pootaardappelen toegestaan. En dan waarschijnlijk uit een land met een kleine pootgoedexport naar Rusland, zoals Finland. Later volgt dan de openstelling voor consumptieaardappelen."

Directeur Gerard Backx van handelshuis HZPC verwacht dat Rusland de grens tijdelijk openstelt. "Ik verwacht dat Rusland voor dit jaar een uitzondering maakt. Maar dan speelt het probleem volgend jaar opnieuw."

Rusland importeert een klein deel van de totale Nederlandse export. De export komt gewoonlijk pas na de jaarwisseling op gang. Backx: "In Rusland wordt het geïmporteerde pootgoed vaak een jaar nageteeld. Maar dan hebben ze volgend jaar een probleem."

Of registreer je om te kunnen reageren.