Akkerbouw

Nieuws 1366 x bekeken

Mega-orders Egypte en Algerije ondersteunen tarweprijs

Caïro – Egypte kocht afgelopen weekeinde 535.000 ton tarwe op de wereldmarkt. Het is grootste aankoop van Egypte in bijna vier jaar.

Het land is de belangrijkste tarwe-importeur in de wereld. Algerije kocht afgelopen weekeinde in één keer ruim 500.000 ton tarwe in andere landen.

De enorme aankopen ondersteunen de tarweprijs. Tarwe van oogst 2013 noteert op de termijnmarkt in Parijs nog steeds boven de 200 euro per ton. In de tweede helft van 2013 werden lagere prijzen verwacht, omdat de wereld dit seizoen meer tarwe produceert dan verbruikt. De grote vraag, vooral uit landen in Noord-Afrika en het Midden-Oosten, voorkomt tot nu toe een prijsdaling.

De order van Egypte wordt ingevuld door Frankrijk (180.000 ton), Roemenië (180.000 ton), Oekraïne (120.000 ton) en Rusland (55.000 ton). Volgens het Franse marktbureau Agritel wordt de order uit Algerije volledig geleverd door Frankrijk.

Door de grote vraag exporteert de EU momenteel een record aan tarwe. Europa is niet alleen in staat een goede kwaliteit te leveren. De eurokoers zakte ten opzichte van de dollar. Dat maakt de EU aantrekkelijk als leverancier.

Of registreer je om te kunnen reageren.