Akkerbouw

Nieuws

LNCN wil notering fritesaardappel afland geleverd

Dronten – De Landbouwbeurs Noord en Centraal Nederland (LNCN) wil een notering voor fritesaardappelen van zandgronden afland geleverd. Dat zei voorzitter Jan Douma op de themadag uien in Dronten.

De LNCN reageert positief op de voorzet die de Verenigde Telers Akkerbouw (VTA) vorige week gaf voor deze notering. Douma: "Samen met onze ketenpartners willen wij dit opzetten, vanwege het groeiende aanbod van fritesaardappelen van zandgrond. Er is voldoende handel om een notering te kunnen uitbrengen."

De commissie om deze notering vast te stellen staat in de startblokken, zegt Douma. "Al jaren geleden is een commissie gevormd om de afland-notering in beeld te brengen. Door de oprichting van het prijsinformatiesysteem Agriprins is dit op een zijspoor gezet. Maar Agriprins blijkt niet in deze vraag te voldoen. Intussen groeide de handel in dit segment."

Het productschap zou normaal gesproken het initiatief nemen voor het activeren van de commissie, zegt Douma. "Ik hoop dat dit nog steeds gebeurt. Anders moeten we een andere manier zien te vinden om deze notering voor komend seizoen te realiseren. Wij sluiten ons aan bij de brede oproep van de sector om snel te komen tot een branche-organisatie voor de akkerbouw."

Of registreer je om te kunnen reageren.