Akkerbouw

Nieuws 2 reacties

'Kweken nieuw ras kost 1,5 miljoen euro'

Oudenaarde – Het kost 1,5 miljoen euro om een aardappelras te ontwikkelen. Het duurt ruim tien jaar voor een nieuw aardappelras kan worden vermarkt.

Productmanager Jaap Poortinga van handelshuis HZPC vertelde op de PCA-aardappeldag in Oudenaarde dat HZPC zich focust op de wensen van de eindafnemer. "Dan is een traject van meer dan tien jaar om een ras te ontwikkelen lang."

Volgens Poortinga onderscheidt HZPC aardappelen die zijn bestemd voor de retail, de foodservice en de fastfood. "Die hebben elk hun eigen wensen wat betreft vleeskleur, lengte van de frites, verdeling van de drogestof over de aardappel en de textuur. HZPC heeft methodes ontwikkeld om dat te meten. De teler wil rassen met een hoge opbrengst en resistenties tegen aaltjes en ziekten."

Laatste reacties

  • suja

    dankje wel

  • ed_erpel

    De teller wil een ras met een fatsoenlijk saldo. Als een nieuw ras 1,5 miljoen kost om te ontwikkelen, denk ik dat het enige fatsoenlijke saldo naar HZPC stroomt als een nieuw ras onbetaalbaar gemaakt wordt dmv. torenhoge licentie rechten.
    Kan het fout hebben natuurlijk.

Of registreer je om te kunnen reageren.