Akkerbouw

Nieuws 16 reacties

IGC: graantekort neemt toe

Londen – De beschikbaarheid van graan in de wereld daalt de komende vijf jaar. De productie kan het groeiende verbruik niet bijhouden. De beschikbaarheid van sojabonen en koolzaad groeit wel.

Dat meldt de International Grains Council (IGC) in een nieuwe prognose die de periode tot en met seizoen 2018/2019 beslaat. De organisatie, die bestaat uit 27 landen die veel graan exporteren of importeren, voorziet dat het graanverbruik stijgt. De wereld verbruikt dit seizoen 1.901 miljoen ton graan, exclusief rijst. Dat stijgt naar 2.068 miljoen ton in 2018/2019. Dat komt door de bevolkingsgroei, de stijging van de welvaart en de groeiende productie van biobrandstof.

De graanproductie ligt dit seizoen 2013/2014 met 1.940 miljoen ton boven de consumptie van 1.901 miljoen ton graan. De IGC verwacht de komende drie seizoenen nog een licht overschot. De graanproductie stijgt vooral in Zuid-Amerika en in de landen rond de Zwarte Zee. Vanaf 2017/2018 overstijgt het verbruik de productie en teert de wereld langzaam in op de voorraden.

Vooral bij mais verwacht de IGC een tekort. In seizoen 2018/2019 is dat opgelopen naar 4 miljoen ton. De wereld verbruikt steeds meer mais. De productie kan dat uiteindelijk niet meer bijbenen. In 2018/2019 produceert de wereld voor het eerst meer dan 1 miljard ton mais.

De tarwemarkt blijft in evenwicht, verwacht het IGC. Het verbruik stijgt weliswaar van 690 miljoen ton dit seizoen naar 738 miljoen ton in 2018/2019. Maar de productie stijgt net zo snel mee. De akkerbouwers nemen meer tarwe op in het bouwplan, ten koste van andere gewassen.

Bij oliehoudende zaden verwacht het IGC een tegengestelde tendens als bij graan. De wereld produceert de komende jaren meer oliezaden dan het verbruikt. Pas in 2018/2019 verwacht het IGC een evenwicht. Door het overschot groeien de voorraden sojabonen en koolzaad in de wereld. Grote aanjager van de sojamarkt blijft China, dat heel veel bonen blijft importeren. De vraag naar veevoer en plantaardige olie groeit voortdurend in China.

Laatste reacties

 • Wilts

  En dan moeten we met het nieuwe GLB 5% vergroening gaan doen en aan teelt vrije zone's gaan doen. Snapt iemand dit nog? nou ik niet meer.

 • agro1

  zie artikel over canada en tarwe. tekorten en overschotten zijn politieke speeltjes, gericht op lage producentenprijzen. de toekomst zal het leren, tot zolang: grunningen forever en ciolos boppe!!!!

 • jan10

  Die vergroening is een prima middel om de graanvoorraad niet te veel te laten oplopen en zo dus een betere graanprijs te krijgen.
  Ik ga het misschien nog eens waarderen.
  Hopen maar dat andere werelddelen volgen.

 • alco1

  Denk dat maar niet!

 • info36

  Ik vindt het wel heel knap dat men nu al weet te vertellen wat er de komende jaren wordt geproduceerd. Het lijkt wel of ze er van uitgaan dat alles in een fabriek wordt geproduceerd. Volgens mij zijn het nog altijd natuurprodukten.

 • pietbongers

  dit verhaal gaat wel meer over de wereld handel ,maar zal ook zeker hier met als er meer melk geproduceerd wil worden zorgen vor hogere voerprijzen ,dat is ook wl weer prettig .

 • info104

  Ik kan me niet herinneren dat er ooit een moment is geweest dat er geen graan te koop was, zulk soort verhalen de wereld in brengen geeft alleen maar onrust en brengt de prijs in de war, je hebt er helemaal niks aan. Volgens mij hebben bepaalde speculanten er belang bij om hun handel er mee te stimuleren.

 • jan10

  Nou info, geef mij maar onrust met een in de war prijs,kan je nog eens voordeel mee doen! kijk maar naar de laatste 5 jaar!

 • Mels

  Die vergroening die die idioten hier hebben verzonnen is en blijft een druppel op een gloeiende plaat met betrekking tot de wereldgraan voorraad. Helemaal als je naar NL kijkt,dan gaat t werkelijk helemaal nergens meer over. Alsof dat hoopje graan wat hier in NL geproduceerd wordt de wereldhandel van zijn stuk gaat brengen. Als ze in Canada/VS 2%minder zaaien dan komt er kleur aan. Ze zaaien dan meer van wat anders dus daar gebeurt dan ook weer wat met de prijs....

 • henk 60

  ± 70 % van de boeren bedrijven in de EU zijn kleiner dan 5 hectare.
  Vanaf 15 hectare 'moet' je mee doen met de vergroening en dan zijn er nog allerlei ontheffingen (biologies en het hebben van een bepaald % gras )heb ik begrepen. Enig idee hoeveel boeren het treft? Het zijn regels voor de bunne en een lasten verzwaring in plaats van de beloofde verligting. Stoppen met die onzin EU.

 • ed12345

  Melle vergeet even niet dat Frankrijk tot voor enkele jaren terug meer tarwe oogste dan Canada .Dat kwam hoofdzakelijk door de lage ha opbrengsten van Canada ,maar daar is de laatste jaren hard verandering in gebracht

 • Mels

  Idd henk,waanzin ten top en zo kom ik bij Ed12345 zijn reactie dat dat idd zo was maar die Canadesen moeten een visioen gehad hebben wat nu uitkomt. In heel de EU boven de 15 ha grond uit productie halen en dat verlies aan graan wat daar bijhoort kopen in Canada,mooi toch. Zal ik dat graan dan tzt maar zaaien Ed?

 • jan10

  Inderdaad ed , dat grote Canada teelt maar een beetje meer tarwe als het veel kleinere Frankrijk. Amerika legt meer gewicht in de schaal.

 • famtillemans1

  de tarwe vooraden zijn nog nooooooit zo groot gwst !!! waar praten we hier over in ons kleine landtje . wat je helemaal kunt zien in het vliegtuig !!!
  als de opbrengsten in alle continenten nog een jaar goed zijn .. kunnen de tawe prijzen ook weer dalen naar een laagte die we nooit gekent hebben . we blijven altijd afhankelijk van het weer !!! en de bijprodukten is en blijft vraag en aanbod en niks blablabla voederwaardeprijs enz enz !! iedereen succes met scherp inkopen

 • landboer

  Ach tilleman ik denk dat bij u de wens de vader van de gedachte is. De tarwe kan wel dalen maar niet naar een laagte die we nooit gekend hebben.( 9 cent)

 • drikhend

  Als je als akkerbouwer teler het nu al zou weten wat de prijs over 4 of 5 jaar zou zijn . Dan doe je het verkeerde nu al beslissen . Je gaat dan korrelmais of graan zaaien , die je anders niet zou zaaien . Dus meer produceren . Dan kan de kans groter zijn dat de prijs zeker niet hoger is dan nu . het is en zal de vraag blijven wat is saldo van andere gewassen . Saldo van graan en mais zelfde of hoger dan van andere gewassen zal graan en mais gewoon meer geteeld worden en zal de prijs waarschijnlijk nier hard gaan stijgen .

Laad alle reacties (12)

Of registreer je om te kunnen reageren.