Akkerbouw

Nieuws 1122 x bekeken

CZAV ziet winst iets afnemen

Wemeldinge - Coöperatie CZAV heeft vorig jaar (2012/2013) bij een licht gestegen omzet een lagere winst geboekt dan het voorgaande boekjaar.

Het resultaat is volgens het bedrijf zelf volledig in lijn met de begroting. CZAV boekte een omzet van 435 miljoen euro (+25 miljoen ten opzichte van 2012) en een winst van 3,7 miljoen (-1,7 miljoen).

Het bedrijf heeft in het afgelopen boekjaar voor 11,7 miljoen euro geïnvesteerd. Algemeen directeur Antoon van Vugt meldt dat bij de vaststelling van de begroting was voorzien dat de resultaten van het boekjaar 2011/2012 niet zouden kunnen worden doorgezet.

Het bedrijf haalt de winst geheel uit de deelnemingen en groothandelsactiviteiten. De handelsactiviteiten die direct op de leden gericht zijn, komen uit op een neutraal resultaat. De afnemers en leden hebben vorig jaar in totaal 1,75 miljoen euro aan nakorting gekregen.

CZAV wil haar marktaandeel in de provincies Zeeland, Zuid-Holland en Noord-Brabant vergroten en in België moet de positie versterkt worden via de deelneming in Pauwels. In december kondigde de Waalse coöperatie SCAM met dochteronderneming Luc Pauwels aan een samenwerkingsverband aan te gaan voor de kennisontwikkeling en inkoop van gewasbeschermingsmiddelen in België. Het bedrijf zegt dat de samenwerking binnen CropSolutions bijdraagt aan een schaalvoordeel bij de inkoop en bij de uitwisseling van kennis.

CZAV heeft in het afgelopen boekjaar in Oud-Beijerland een nieuwe vestiging van Agrimarkt geopend. In maart werden de activiteiten van Oliehandel Van Reijen in Achthuizen overgenomen. In de zomer werd het hoofdkantoor in Wemeldinge officieel geopend en net voor de oogst van 2013 werd de bijna volledig vernieuwde graan op- en overslag in gebruik genomen.

Het bedrijf wil actief zijn in de communicatie tussen boer en consument.  Via lezingen, colleges en open dagen laat de coöperatie naar eigen zeggen zien hoe serieus de boer zijn rol neemt als onmisbare schakel in de voedselketen. Onderdeel daarvan is de presentatie van streekproducten van eigen leden, die via Agrimarkt worden verkocht. Het bedrijf biedt werk aan ruim 440 mensen.

Of registreer je om te kunnen reageren.