Akkerbouw

Nieuws 738 x bekeken

Aardappelexport in december met 70.000 ton bescheiden

Den Haag – De decemberexport van consumptieaardappelen is uitgekomen op een bescheiden totaal van 70.000 ton. Dat is 5.000 ton minder dan in november. Dat blijkt uit de jongste gegevens van het Hoofdbedrijfschap voor de Agrarische Groothandel.

In vergelijking met de decemberexporten in voorgaande jaren is het een bescheiden volume. Het vijfjarig gemiddelde over december ligt ruim 12 procent hoger, de uitvoer in december 2012 was een kwart hoger. Het is wat dat laatste betreft goed te zien dat het Verenigd Koninkrijk redelijk herstel heeft van de eigen aardappelproductie en dit seizoen minder importeert. Niettemin waren de bestemmingen binnen de EU ook in december het belangrijkste, goed voor 73 procent van de export. België nam in december 42 procent van het Nederlandse exportvolume op, een totaal van 29.500 ton. Toch was het 5 procent minder dan in december 2012.

In het lopende aardappeljaar is er vanaf juli tot en met december ruim 340.000 ton aardappelen uitgevoerd. Dat is ruim 100.000 ton minder dan in dezelfde periode van het vorige seizoen en ligt 9,5 procent onder het vijfjarig gemiddelde.

Of registreer je om te kunnen reageren.