Akkerbouw

Foto & video

Weinig zaaiwerk, wel activiteit op kleigronden in Flevoland

Op lichte gronden kunnen telers al zaaien, maar voor zaaiwerk is de zware grond in Flevoland nog onvoldoende bekwaam. Voorbereidende werkzaamheden zijn er echter voldoende.

Opvallend is dat akkerbouwers nog veel groenbemesters verhakselen om onder te ploegen. Op veel percelen wordt de grond bewerkt die door de zachte winter en nu de schrale droogte te hard dreigt te worden. De meeste kunstmest ligt nu wel op de wintertarwe.

Foto

 • Normaal strooi je kali over de vorst, maar zo te zien kan het nu ook prima met genoeg banden en weinig lucht. Deze en de volgende foto’s zijn gemaakt bij Nagele, Flevoland. - Foto's: Syzte Bakker

  Normaal strooi je kali over de vorst, maar zo te zien kan het nu ook prima met genoeg banden en weinig lucht. Deze en de volgende foto’s zijn gemaakt bij Nagele, Flevoland. - Foto's: Syzte Bakker

 • Hier wordt grond van 20% afslibbaar geploegd bij Nagele. Dat gebeurt op zulke grond altijd rond deze tijd. Dit alles gebeurt onder het toeziend oog van 'hoogwerkers', die bezig zijn met kabels leggen voor netverzwaring die nodig is door de vele stroomvoorzieners.

  Hier wordt grond van 20% afslibbaar geploegd bij Nagele. Dat gebeurt op zulke grond altijd rond deze tijd. Dit alles gebeurt onder het toeziend oog van 'hoogwerkers', die bezig zijn met kabels leggen voor netverzwaring die nodig is door de vele stroomvoorzieners.

 • Het land wordt gespit om de te vaste grond los en luchtig te krijgen. Het huidige schrale weer zorgt voor te snelle droging van de grond, waarbij straks het zaaiklaar leggen problemen kan geven vanwege harde kluiten.

  Het land wordt gespit om de te vaste grond los en luchtig te krijgen. Het huidige schrale weer zorgt voor te snelle droging van de grond, waarbij straks het zaaiklaar leggen problemen kan geven vanwege harde kluiten.

 • Zoals op veel percelen moeten akkerbouwers nog groenbemesters onderploegen. Er moet flink worden verpulverd om straks te kunnen ploegen op 18 centimeter diepte met een Ecoploeg.

  Zoals op veel percelen moeten akkerbouwers nog groenbemesters onderploegen. Er moet flink worden verpulverd om straks te kunnen ploegen op 18 centimeter diepte met een Ecoploeg.

 • Hier wordt de bladrammenas op wat minder intensieve wijze kleiner gemaakt. Het gewas wordt waarschijnlijk normaal geploegd op deze 20% afslibbare kleigrond.

  Hier wordt de bladrammenas op wat minder intensieve wijze kleiner gemaakt. Het gewas wordt waarschijnlijk normaal geploegd op deze 20% afslibbare kleigrond.

 • De bemester laat mooi werk achter. Als de tijd er rijp voor is, wordeen hier aardappelen gepoot.

  De bemester laat mooi werk achter. Als de tijd er rijp voor is, wordeen hier aardappelen gepoot.

 • Bij Ens wordt een perceel bij een biologisch bedrijf bewerkt om onkruid te bestrijden en de grond wat te beluchten. Zo kan de ondergrond beter drogen.

  Bij Ens wordt een perceel bij een biologisch bedrijf bewerkt om onkruid te bestrijden en de grond wat te beluchten. Zo kan de ondergrond beter drogen.

 • Op een ander biologisch perceel bij Ens wordt compost gestrooid op land waar straks rode bieten in komen. Met trekker en strooier op 3 meter met vaste rijpaden is insporing geen enkel probleem.

  Op een ander biologisch perceel bij Ens wordt compost gestrooid op land waar straks rode bieten in komen. Met trekker en strooier op 3 meter met vaste rijpaden is insporing geen enkel probleem.

 • Het bewerken van een perceel bij Marknesse. Er is een risico dat de grond te hard droogt met dit schrale weer. Het werk gaat boven verwachting goed. De bieten worden deze week gezaaid.

  Het bewerken van een perceel bij Marknesse. Er is een risico dat de grond te hard droogt met dit schrale weer. Het werk gaat boven verwachting goed. De bieten worden deze week gezaaid.

 • Akkerbouwer Ronald Wolters ploegt een laatste gang bij het kanaal met een vorendrukker. Zo maakt hij de bovenlaag van de redelijk zware grond beter bewerkbaar. "We ploegen nu voor het tweede jaar onze grond in het voorjaar om hem wat fijner weg te leggen en te zorgen dat de grond niet uitdraagt", legt Wolters uit. "We ploegen wat minder diep, zodat de organische stof van de ervoor aangebrachte mest bovenin blijft." Op dit perceel van 12 hectare komen begin april zaaiuien. "Het mag nog wel iets warmer worden, hoewel we met de nachtvorst blij zijn."

  Akkerbouwer Ronald Wolters ploegt een laatste gang bij het kanaal met een vorendrukker. Zo maakt hij de bovenlaag van de redelijk zware grond beter bewerkbaar. "We ploegen nu voor het tweede jaar onze grond in het voorjaar om hem wat fijner weg te leggen en te zorgen dat de grond niet uitdraagt", legt Wolters uit. "We ploegen wat minder diep, zodat de organische stof van de ervoor aangebrachte mest bovenin blijft." Op dit perceel van 12 hectare komen begin april zaaiuien. "Het mag nog wel iets warmer worden, hoewel we met de nachtvorst blij zijn."

 • Tot slot wordt - ook bij Marknesse - uit voorzorg een perceel bouwland bewerkt om hard worden te voorkomen. Conclusie is wel dat dit schrale weer op dit soort percelen voor de nodige voorbewerkingen zorgt. Bovendeen vertellen veel akkerbouwers dat zaaien nog niet aan de orde is op de zware klei in de polder, de ondergrond is nog te nat.

  Tot slot wordt - ook bij Marknesse - uit voorzorg een perceel bouwland bewerkt om hard worden te voorkomen. Conclusie is wel dat dit schrale weer op dit soort percelen voor de nodige voorbewerkingen zorgt. Bovendeen vertellen veel akkerbouwers dat zaaien nog niet aan de orde is op de zware klei in de polder, de ondergrond is nog te nat.

Of registreer je om te kunnen reageren.