Foto: Michel Velderman AkkerbouwFoto

Nieuwe opslag biedt ruimte aan vlokkenaardappelen

Maatschap Klaassen in Schoonebeek (Dr.) heeft een nieuwe bewaarschuur voor aardappelen laten bouwen.

Lange bewaring van aardappelen voor vlokken en granulaat wordt door Aviko goed betaald, stelt Bert-Jan Klaassen. “Daarmee kunnen we de investering wel rond rekenen.”

Bert-Jan (35) en Alisha Klaassen-Hartman (32) zitten in maatschap met Jan (64) en Elly Klaassen (57), de ouders van Bert-Jan. Het bouwplan bestaat uit 40 hectare zetmeelaardappelen, 35 hectare fritesaardappelen, 60 hectare vlokkenaardappelen, 15 hectare pootgoed, 30 hectare suikerbieten en 20 hectare zomergerst.


Swipe voor meer foto‘s.

  • Eind augustus 2020 was de nieuwe aardappelbewaarschuur van maatschap Klaassen klaar. Linksboven op de luchtfoto is de nieuwe aardappelbewaarschuur (rechts) en loods/werktuigenberging (links) goed te zien. - Foto's: Michel Velderman

    Eind augustus 2020 was de nieuwe aardappelbewaarschuur van maatschap Klaassen klaar. Linksboven op de luchtfoto is de nieuwe aardappelbewaarschuur (rechts) en loods/werktuigenberging (links) goed te zien. – Foto’s: Michel Velderman

  • Van Ee Hallenbouw bouwde de bewaring van 1.500 vierkante meter (50x30 meter) in combinatie met een loods/werktuigenberging van 1.125 vierkante meter. Mooij Agro heeft de installatie geleverd en gemonteerd.

    Van Ee Hallenbouw bouwde de bewaring van 1.500 vierkante meter (50×30 meter) in combinatie met een loods/werktuigenberging van 1.125 vierkante meter. Mooij Agro heeft de installatie geleverd en gemonteerd.

  • De vraag naar aardappelen voor frites, vlokken en granulaat groeit. Klaassen bouwde de nieuwe aardappelbewaarschuur omdat lang bewaren goed wordt betaald.

    De vraag naar aardappelen voor frites, vlokken en granulaat groeit. Klaassen bouwde de nieuwe aardappelbewaarschuur omdat lang bewaren goed wordt betaald.

  • Maatschap Klaassen is op 26 september 2020 druk bezig met het inschuren van fritesaardappelen in hun nieuwe aardappelbewaarschuur.

    Maatschap Klaassen is op 26 september 2020 druk bezig met het inschuren van fritesaardappelen in hun nieuwe aardappelbewaarschuur.

  • De rooi-omstandigheden van fritesaardappelen zijn eind september goed. Klaassen schat een opbrengst van 50 tot 55 ton per hectare.

    De rooi-omstandigheden van fritesaardappelen zijn eind september goed. Klaassen schat een opbrengst van 50 tot 55 ton per hectare.

  • De nieuwe aardappelbewaarplaats heeft twee cellen voor elk 1.500 ton los gestort product, zoals hier voor fritesaardappelen. De soortgelijke tweede cel is voor vlokkenaardappelen.

    De nieuwe aardappelbewaarplaats heeft twee cellen voor elk 1.500 ton los gestort product, zoals hier voor fritesaardappelen. De soortgelijke tweede cel is voor vlokkenaardappelen.

  • Een derde cel is geschikt voor de bewaring van eigen pootgoed.

    Een derde cel is geschikt voor de bewaring van eigen pootgoed.

  • Deze cel voor kistenbewaring heeft een zuigsyteem.

    Deze cel voor kistenbewaring heeft een zuigsyteem.

  • Het pootgoed wordt eerst gedroogd met ondergrondse beluchting op de roosters van de onderkelderde vloer in de cellen voor frites- en vlokkenaardappelen.

    Het pootgoed wordt eerst gedroogd met ondergrondse beluchting op de roosters van de onderkelderde vloer in de cellen voor frites- en vlokkenaardappelen.

  • Er liggen roosters op de vloer met onderkeldering (1,20 meter diep) voor ondergrondse beluchting.

    Er liggen roosters op de vloer met onderkeldering (1,20 meter diep) voor ondergrondse beluchting.

  • “Dit systeem is duurder dan luchtkokers plaatsen, maar we hebben er minder werk van. Het drogen gaat zo beter en het levert een goede bewaarkwaliteit op”, zegt Bert-Jan Klaassen.

    “Dit systeem is duurder dan luchtkokers plaatsen, maar we hebben er minder werk van. Het drogen gaat zo beter en het levert een goede bewaarkwaliteit op”, zegt Bert-Jan Klaassen.

  • Het klimaat wordt volautomatisch bestuurd op basis van metingen van temperatuur en luchtvochtigheid. De bewaarcomputer volgt een vast vooraf ingesteld traject. Klaassen kan deze via de app op zijn telefoon volgen. Ook bij Mooij Agro op kantoor kunnen ze de gegevens uitlezen.

    Het klimaat wordt volautomatisch bestuurd op basis van metingen van temperatuur en luchtvochtigheid. De bewaarcomputer volgt een vast vooraf ingesteld traject. Klaassen kan deze via de app op zijn telefoon volgen. Ook bij Mooij Agro op kantoor kunnen ze de gegevens uitlezen.

  • In de cellen voor bewaring van frites- en vlokkenaardappelen is een blaassysteem geïnstalleerd met 9 ventilatoren per cel.

    In de cellen voor bewaring van frites- en vlokkenaardappelen is een blaassysteem geïnstalleerd met 9 ventilatoren per cel.

  • Op het dak zijn zonnepanelen geplaatst, onder andere voor het laten draaien van de ventilatoren.

    Op het dak zijn zonnepanelen geplaatst, onder andere voor het laten draaien van de ventilatoren.

  • Klaassen heeft een grote loods aan de bewaring gebouwd. Het droog inschuren en afleveren werkt erg prettig.

    Klaassen heeft een grote loods aan de bewaring gebouwd. Het droog inschuren en afleveren werkt erg prettig.

  • Van de fritesaardappelen staat 70% onder contract.

    Van de fritesaardappelen staat 70% onder contract.

  • De consumptie-aardappelen gaan naar Abbink Aardappelen in Vriezenveen.

    De consumptie-aardappelen gaan naar Abbink Aardappelen in Vriezenveen.

  • Lange bewaring van één cel Novano’s (1.500 ton) levert een meerprijs van €40.000 op bij aflevering in week 20 in plaats van in week 43. Daar gaat €7.250 aan kosten af. Kiemremming in deze cel kost €5.250 en ongeveer €2.000 aan stroom.

    Lange bewaring van één cel Novano’s (1.500 ton) levert een meerprijs van €40.000 op bij aflevering in week 20 in plaats van in week 43. Daar gaat €7.250 aan kosten af. Kiemremming in deze cel kost €5.250 en ongeveer €2.000 aan stroom.

  • Vanwege corona is de prijs van fritesaardappelen met 3,5 cent per kilo dramatisch slecht. De afzet van meer vlokkenaardappelen wordt gelukkig wel goed betaald.

    Vanwege corona is de prijs van fritesaardappelen met 3,5 cent per kilo dramatisch slecht. De afzet van meer vlokkenaardappelen wordt gelukkig wel goed betaald.

Beheer
WP Admin