Akkerbouw

Foto & video

Water veroorzaakt schade, maar ook groeiexplosie

In Noord-Holland leidde forse neerslag tot schade, landelijk was er een groeiexplosie in gewassen

Die groeiexplosie was ook welkom, want door de kou was een achterstand van zo’n 2 weken op vorig seizoen ontstaan. Op veel akkerbouwpercelen is een harde bovenlaag gevormd door de neerslag.

Dat bemoeilijkt werkzaamheden als schoffelen. Onkruid is op veel plekken echt een probleem. Uienpercelen worden gestipt. Pootgoedtelers zijn juist positief over de selectieresultaten.

Zij zien weinig virus in het gewas, Dat staat er zowel in Noord-Holland als in Flevoland goed bij. De knolzetting is veelal begonnen, het tal lijkt goed. Tarwe staat overal heel mooi. Er zijn mooie strakke blokken te zien met lang stro.

Zie ook de video die gemaakt is bij akkerbouwer Peter Holster:

Foto

 • Noud Koenraadt uit Middenmeer (N.-H.) graaft een bietenplant uit en bespreekt met zoon Tom (staand) de slechte stand van het gewas. Grote kale plekken en onkruid ontsieren het perceel. “Door de droogte vond het zaad niet overal aansluiting met de ondergrond”, legt Tom uit.

  Noud Koenraadt uit Middenmeer (N.-H.) graaft een bietenplant uit en bespreekt met zoon Tom (staand) de slechte stand van het gewas. Grote kale plekken en onkruid ontsieren het perceel. “Door de droogte vond het zaad niet overal aansluiting met de ondergrond”, legt Tom uit.

 • “Beregenen was achteraf gezien beter geweest, maar dat doen we eigenlijk niet in de bieten", vertelt Tom. "En die heermoes is echt een plaag op deze percelen. Je komt er niet vanaf. We gaan maar snel schoffelen, dat is het enige dat je ertegen kunt doen. De 120 ton van vorig jaar gaan we op dit perceel zeker niet redden."

  “Beregenen was achteraf gezien beter geweest, maar dat doen we eigenlijk niet in de bieten", vertelt Tom. "En die heermoes is echt een plaag op deze percelen. Je komt er niet vanaf. We gaan maar snel schoffelen, dat is het enige dat je ertegen kunt doen. De 120 ton van vorig jaar gaan we op dit perceel zeker niet redden."

 • De wintertarwe staat er daarentegen prachtig bij. “Langer dan vorig jaar, dus we hebben meer stro”, zegt Tom over het ras Dianta. Het gewas ziet er gezond uit. In het graszaad zit echter roest; door het natte weer konden ze niet spuiten.

  De wintertarwe staat er daarentegen prachtig bij. “Langer dan vorig jaar, dus we hebben meer stro”, zegt Tom over het ras Dianta. Het gewas ziet er gezond uit. In het graszaad zit echter roest; door het natte weer konden ze niet spuiten.

 • Noud en Tom Koenraadt lopen door het pootgoed voor de selectie. “Om verdichting van de sporen te voorkomen, hebben we de kar niet gepakt”, vertelt Tom. Een hoed beschermt hen tegen de zon en een soort regenbroek houdt zijn benen droog. Het geeft een beetje een cowboy-look

  Noud en Tom Koenraadt lopen door het pootgoed voor de selectie. “Om verdichting van de sporen te voorkomen, hebben we de kar niet gepakt”, vertelt Tom. Een hoed beschermt hen tegen de zon en een soort regenbroek houdt zijn benen droog. Het geeft een beetje een cowboy-look

 • Een perceel verderop bekijken Dick van Pelt en John Buisman (rechts) van veredelingsbedrijf Rijk Zwaan hoe broccoli-nieuwkomer Larsson het in de praktijk doet.

  Een perceel verderop bekijken Dick van Pelt en John Buisman (rechts) van veredelingsbedrijf Rijk Zwaan hoe broccoli-nieuwkomer Larsson het in de praktijk doet.

 • De broccoli is mooi groen en vrij van kattenogen (soort gele bloemetjes). Vanaf 400 gram mogen ze worden afgeleverd.

  De broccoli is mooi groen en vrij van kattenogen (soort gele bloemetjes). Vanaf 400 gram mogen ze worden afgeleverd.

 • In West-Friesland wordt op veel plekken de bloembollenoogst binnengehaald. Ook de bloemkooloogst is in volke gang.

  In West-Friesland wordt op veel plekken de bloembollenoogst binnengehaald. Ook de bloemkooloogst is in volke gang.

 • In Swifterbant (Fl.) is Fredo Smit aan het sleutelen aan zijn schoffelmachine. Sommige rijtjes biologische witlof werden eraf gesneden, dus moet de machine worden bijgesteld.

  In Swifterbant (Fl.) is Fredo Smit aan het sleutelen aan zijn schoffelmachine. Sommige rijtjes biologische witlof werden eraf gesneden, dus moet de machine worden bijgesteld.

 • Van zijn 115 hectare heeft hij een blok van 30 hectare omgeschakeld naar biologisch. “Ik was gestopt met sjalotten sorteren en toe aan iets nieuws”, legt hij uit. “Het leek me altijd al leuk, maar het kwam er niet van. Nu had ik de ruimte en ben ik het gewoon gaan doen. Het is ook echt ontzettend leuk.” Zoon Tom helpt hem met plezier.

  Van zijn 115 hectare heeft hij een blok van 30 hectare omgeschakeld naar biologisch. “Ik was gestopt met sjalotten sorteren en toe aan iets nieuws”, legt hij uit. “Het leek me altijd al leuk, maar het kwam er niet van. Nu had ik de ruimte en ben ik het gewoon gaan doen. Het is ook echt ontzettend leuk.” Zoon Tom helpt hem met plezier.

 • “Helemaal vanzelf gaat het niet”, grijnst Fredo. Hij heeft er schik van om samen met zijn zoon uit te vogelen hoe het dan wél moet. “Kijk, als het makkelijk ging dan deed iedereen het. Dit hoort erbij.” Op dit perceel heeft hij spinazie, witlofpennen, erwten, grasklaver, uien, peen en weer spinazie op een rij liggen. Over de peen trekt een wiedbed met personeel.

  “Helemaal vanzelf gaat het niet”, grijnst Fredo. Hij heeft er schik van om samen met zijn zoon uit te vogelen hoe het dan wél moet. “Kijk, als het makkelijk ging dan deed iedereen het. Dit hoort erbij.” Op dit perceel heeft hij spinazie, witlofpennen, erwten, grasklaver, uien, peen en weer spinazie op een rij liggen. Over de peen trekt een wiedbed met personeel.

 • Peter Holster uit Marknesse (Fl.)zit bovenop de pootgoedselectie. Of beter: staat. Zo kan hij eventuele virusaantastingen beter zien vanaf de selectiekar. “Ik ben best trots op dit perceel pootaardappelen”, zegt Holster. Hij heeft de 19 hectare planten drie keer gezien. “Nu vinden we wel wat virus, maar als je er op tijd bij bent dan is het goed te doen."

  Peter Holster uit Marknesse (Fl.)zit bovenop de pootgoedselectie. Of beter: staat. Zo kan hij eventuele virusaantastingen beter zien vanaf de selectiekar. “Ik ben best trots op dit perceel pootaardappelen”, zegt Holster. Hij heeft de 19 hectare planten drie keer gezien. “Nu vinden we wel wat virus, maar als je er op tijd bij bent dan is het goed te doen."

 • Holster is tevreden over het tal onder de plant.

  Holster is tevreden over het tal onder de plant.

 • Holster plantte het perceel achter de boerderij variabel; afgestemd op de grondsoort die van licht naar zwaar loopt, met behulp van een taakkaart. Zo komt hij tot een uniform gewas. Een vochtsensor waarschuwt hem via een app voor droogte. Naast temperatuur en vocht meet hij de zuigspanning op twee dieptes.

  Holster plantte het perceel achter de boerderij variabel; afgestemd op de grondsoort die van licht naar zwaar loopt, met behulp van een taakkaart. Zo komt hij tot een uniform gewas. Een vochtsensor waarschuwt hem via een app voor droogte. Naast temperatuur en vocht meet hij de zuigspanning op twee dieptes.

Of registreer je om te kunnen reageren.