Akkerbouw

Foto & video 1 reactie

Mechanische onkruidbestrijding in biologische uien van start

Afgelopen week is er een begin gemaakt met mechanische onkruidbestrijding in biologische teelten. De zaaiuien zijn zover. De droge omstandigheden zijn ideaal om kleine onkruiden aan te pakken. Alleen de ontwikkeling van het gewas is nog een beperking.

Foto

 • Biologische teler Jaap Flikweert uit Kraggenburg (Fl.) laat zijn 4 hectare zaaiuien van het ras Hylander schoffelen door ZZP’er Hans Korteweg. Foto's: Sytze Bakker

  Biologische teler Jaap Flikweert uit Kraggenburg (Fl.) laat zijn 4 hectare zaaiuien van het ras Hylander schoffelen door ZZP’er Hans Korteweg. Foto's: Sytze Bakker

 • Door de witte grond zijn de rijen moeilijk zichtbaar om te kunnen zien waar er gereden wordt. Het is dus inspannend werk om de rijen te volgen. De uienplantjes zijn nog kwetsbaar en kunnen niet te dicht benaderd worden.

  Door de witte grond zijn de rijen moeilijk zichtbaar om te kunnen zien waar er gereden wordt. Het is dus inspannend werk om de rijen te volgen. De uienplantjes zijn nog kwetsbaar en kunnen niet te dicht benaderd worden.

 • Er moet rustig gereden worden om de uien te sparen. Na het schoffelen zien we de rijtjes wat duidelijker tussen de bewerkte paden.

  Er moet rustig gereden worden om de uien te sparen. Na het schoffelen zien we de rijtjes wat duidelijker tussen de bewerkte paden.

 • De werking van dichtbij. De uienplantjes zijn nog wat kwetsbaar en kunnen met de korst loskomen. De stand van de schoffels heeft hierop invloed.

  De werking van dichtbij. De uienplantjes zijn nog wat kwetsbaar en kunnen met de korst loskomen. De stand van de schoffels heeft hierop invloed.

 • De uien zijn voor opkomst een keer beregend maar de stand is toch wat onregelmatig dus een buitje is welkom. Jaap Flikweert is eerder nog door het perceel geweest om wat distels uit te steken die soms diep wortelen. Dit zal ook met de aardappelopslag moeten gebeuren.

  De uien zijn voor opkomst een keer beregend maar de stand is toch wat onregelmatig dus een buitje is welkom. Jaap Flikweert is eerder nog door het perceel geweest om wat distels uit te steken die soms diep wortelen. Dit zal ook met de aardappelopslag moeten gebeuren.

 • Hans Korteweg rijdt met Trimble-gps maar is vooral controlerend bezig en zal niet veel om zich heen kunnen kijken. Een systeem met sporen waar schijven in lopen (inzet) helpen bij de juiste afstand van de werkgangen.

  Hans Korteweg rijdt met Trimble-gps maar is vooral controlerend bezig en zal niet veel om zich heen kunnen kijken. Een systeem met sporen waar schijven in lopen (inzet) helpen bij de juiste afstand van de werkgangen.

 • Teeltcombinatie Henry van de Woerd en Peter Eilander uit Tollebeek en Ens (Fl.) is voorzichtig begonnen met het mechanisch wieden en eggen van 11 hectare biologische zaaiuien van het ras Hylander. Alberto van Doldersum stelt de schoffel af.

  Teeltcombinatie Henry van de Woerd en Peter Eilander uit Tollebeek en Ens (Fl.) is voorzichtig begonnen met het mechanisch wieden en eggen van 11 hectare biologische zaaiuien van het ras Hylander. Alberto van Doldersum stelt de schoffel af.

 • Er wordt gewerkt met een Garford-schoffelmachine die met verschillende technieken het onkruid tot in de rij kan bestrijden. De tweede keer gaan er torsie- en vingerwieders aan voor het onkruid in de rij.

  Er wordt gewerkt met een Garford-schoffelmachine die met verschillende technieken het onkruid tot in de rij kan bestrijden. De tweede keer gaan er torsie- en vingerwieders aan voor het onkruid in de rij.

 • Omdat de uien nog klein zijn wordt er op veilige afstand van de rijen gewerkt. Dit gebeurt met 2 halve messen aan weerszijden.

  Omdat de uien nog klein zijn wordt er op veilige afstand van de rijen gewerkt. Dit gebeurt met 2 halve messen aan weerszijden.

 • Mechanisch schoffelen is met behulp van gps vrij nauwkeurig uit te voeren al is waakzaamheid geboden. Van de Woerd zou nog dichter langs de uien willen schoffelen maar daarvoor is de ontwikkeling van de uien nog niet ver genoeg.

  Mechanisch schoffelen is met behulp van gps vrij nauwkeurig uit te voeren al is waakzaamheid geboden. Van de Woerd zou nog dichter langs de uien willen schoffelen maar daarvoor is de ontwikkeling van de uien nog niet ver genoeg.

 • Op hetzelfde perceel egt Gert-Jan Hulsman de uien met een 13,5 meter brede wiedeg.

  Op hetzelfde perceel egt Gert-Jan Hulsman de uien met een 13,5 meter brede wiedeg.

 • Hij moet langzaam rijden om de uien te sparen.

  Hij moet langzaam rijden om de uien te sparen.

 • Twee banen waar de diepte van de wiedeg links iets dieper is afgesteld voor een betere werking. Vlak land is een vereiste om alles goed te kunnen raken.

  Twee banen waar de diepte van de wiedeg links iets dieper is afgesteld voor een betere werking. Vlak land is een vereiste om alles goed te kunnen raken.

 • Het streven is om met een week tussentijd om en om 3 tot 4 keer te schoffelen en 3 keer te eggen. Droge omstandigheden zijn goed om onkruid weg te krijgen maar een buitje is volgens Van de Woerd welkom.

  Het streven is om met een week tussentijd om en om 3 tot 4 keer te schoffelen en 3 keer te eggen. Droge omstandigheden zijn goed om onkruid weg te krijgen maar een buitje is volgens Van de Woerd welkom.

 • Bij biologisch bedrijf Van Woerden in Biddinghuizen is Martin Bachman peenruggen aan het schoffelen en aanaarden. Zo wordt dit onkruid heel effectief bestreden.

  Bij biologisch bedrijf Van Woerden in Biddinghuizen is Martin Bachman peenruggen aan het schoffelen en aanaarden. Zo wordt dit onkruid heel effectief bestreden.

 • De werking is simpel, 2 schijven snijden een gedeelte van de rug aan weerszijden in. Zo blijft de bovenkant van de rug intact.

  De werking is simpel, 2 schijven snijden een gedeelte van de rug aan weerszijden in. Zo blijft de bovenkant van de rug intact.

 • Daarna gaat er een schoffel langs de zijkant die de hele zijkant raakt.

  Daarna gaat er een schoffel langs de zijkant die de hele zijkant raakt.

 • Aanaardkappen brengen de losse grond weer tegen de rug aan.

  Aanaardkappen brengen de losse grond weer tegen de rug aan.

 • Martin Bachman is tevreden over het resultaat.

  Martin Bachman is tevreden over het resultaat.

 • Nog een paar rondjes met deze machine. De volgende bewerking doet Van Woerden met een nieuwe machine.

  Nog een paar rondjes met deze machine. De volgende bewerking doet Van Woerden met een nieuwe machine.

Eén reactie

 • Jan-Zonderland

  Schoffelen moet je zo ondiep mogelijk doen anders breng je weer veel te veel nieuwe onkruidzaden naar boven die dan weer kiemen. Als ik zoi de foto's bekijk gaat men er wel erg diep door maar dat kan ook komen door een dikke korst. Daar moet je wel onderdoor. Verder verbaast het mij dar er geen loofbechermerschijven gebruikt worden. Je kunt dan breder schoffelen zonder dat je de uien begraafd. Vroeger hadden we zo'n 4 cm tussen de schijven. Secuur rijden was dat maar wel effectief.

Of registreer je om te kunnen reageren.