Akkerbouw

Foto & video

Oogst pastinaak gaat goed na natte periode

Na regen komt zonneschijn wordt wel gezegd. Er moet nog veel gebeuren op het veld.

De oogst van veel gewassen was door langdurige regenval opgeschort. Naast poot- en consumptieaardappelen staan er ook nog veel uien vast die gerooid moeten worden. De peenoogst is nu begonnen, evenals de oogst van pastinaak, die na wachten op beter weer nu ook geoogst moeten worden.

Foto

 • Robbert Hagenvoort uit Bant (Fl.) rooit nu samen met zijn buurman Gert Stegeman een perceel van 4,8 ha pastinaak van het ras Gladiator bij Nagele. - Foto's: Sytze Bakker

  Robbert Hagenvoort uit Bant (Fl.) rooit nu samen met zijn buurman Gert Stegeman een perceel van 4,8 ha pastinaak van het ras Gladiator bij Nagele. - Foto's: Sytze Bakker

 • Een Fendt 516 met achter dubbellucht staat voor een getrokken De Wulf klembandrooier waarop Gert Stegeman het rooiwerk uitvoert. De bediening is met behulp van gps en overzichtelijke schermen en camera’s ontspannen uit te voeren. Zelfs een houder voor de koffie ontbreekt niet.

  Een Fendt 516 met achter dubbellucht staat voor een getrokken De Wulf klembandrooier waarop Gert Stegeman het rooiwerk uitvoert. De bediening is met behulp van gps en overzichtelijke schermen en camera’s ontspannen uit te voeren. Zelfs een houder voor de koffie ontbreekt niet.

 • Om een perceel door te steken gaan de buitenste wielen van de dubbellucht eraf. Overigens rijden de smalle wielen van de rooier in hetzelfde spoor als de trekker, wat onder natte omstandigheden een voordeel is voor de draagkracht en het meedraaien van de smalle wielen met al een vast spoortje van de trekker.

  Om een perceel door te steken gaan de buitenste wielen van de dubbellucht eraf. Overigens rijden de smalle wielen van de rooier in hetzelfde spoor als de trekker, wat onder natte omstandigheden een voordeel is voor de draagkracht en het meedraaien van de smalle wielen met al een vast spoortje van de trekker.

 • De ruggen zijn vrij nat en er is al loof aan het afsterven, wat reden is om nu toch te beginnen met de klembandrooier. Alternatief met een Amac-rooier is daarom zeker geen optie.

  De ruggen zijn vrij nat en er is al loof aan het afsterven, wat reden is om nu toch te beginnen met de klembandrooier. Alternatief met een Amac-rooier is daarom zeker geen optie.

 • Er wordt met twee kistenwagens gereden vandaag door sr. en jr. Hagenvoort, die vanwege de korte afstand op tijd terug zijn zonder dat de rooier hoeft te wachten.

  Er wordt met twee kistenwagens gereden vandaag door sr. en jr. Hagenvoort, die vanwege de korte afstand op tijd terug zijn zonder dat de rooier hoeft te wachten.

 • In het begin van de dag was er mist en dus geen drogend weer. Maar nu de blauwe lucht erbij komt, gaat het rooien zichtbaar beter met minder aanhangende grond aan de wortels die met de klemband omhoog gaan.

  In het begin van de dag was er mist en dus geen drogend weer. Maar nu de blauwe lucht erbij komt, gaat het rooien zichtbaar beter met minder aanhangende grond aan de wortels die met de klemband omhoog gaan.

 • Het is nat, maar met droog weer op de hand gaat het rooien goed en valt de spoorvorming mee.

  Het is nat, maar met droog weer op de hand gaat het rooien goed en valt de spoorvorming mee.

 • De pastinaak laat net als bij witlof aan het snijvlak lekkend witte vloeistof zien. Het lijken zo wel bieten, maar de aflevermaat van de pastinaak moet tussen de 3 en 9,5 cm doorsnee zijn.

  De pastinaak laat net als bij witlof aan het snijvlak lekkend witte vloeistof zien. Het lijken zo wel bieten, maar de aflevermaat van de pastinaak moet tussen de 3 en 9,5 cm doorsnee zijn.

 • Met een dubbel vorkenbord op de heftruck zijn de kisten vlug gelost van de kistenwagens. Er wordt een opbrengst geschat van 80 kisten per ha en die gaan naar Koel - vriesbedrijf Nagele met uiteindelijke bestemming Yellow Chips in Emmeloord, voor Groentechips.

  Met een dubbel vorkenbord op de heftruck zijn de kisten vlug gelost van de kistenwagens. Er wordt een opbrengst geschat van 80 kisten per ha en die gaan naar Koel - vriesbedrijf Nagele met uiteindelijke bestemming Yellow Chips in Emmeloord, voor Groentechips.

Of registreer je om te kunnen reageren.