Akkerbouw

Foto & video 1 reactie

Tarwe oogsten met oude arenstripper

Tarwe oogsten met een arenstripper. Met deze opvallende methode oogst loonbedrijf Timmers uit Schimmert deze week ruim 70 hectare wintertarwe op de Zuid-Limburgse akkers.

De percelen zijn van twaalf telers die deelnemen aan het Korenwolfproject. Om de korenwolf voldoende dekking te bieden, zijn ze met de provincie Limburg overeengekomen dat ze de tarwe tot en met 26 augustus op hun akkers laten staan. In gangbare jaren betekent dat ongeveer twee weken langer wachten met de oogst. Door de zeer vroege oogst dit jaar zou dit maar liefst vier weken uitsle betekenen. Ze kregen toestemming om de tarwe eerder te dorsen met een arenstripper.

Foto

 • Ruim 70 hectare tarwe is met de arenstripper door loonwerker Frank Timmers geoogst. De laatste dagen klopten vooral akkerbouwers aan die aan de regeling deelnemen om pas na 26 augustus te oogsten. Vier weken wachten met oogsten vonden ze te lang. Bovendien kunnen ze door het late oogsten in de knel komen met het uitrijdverbod van dierlijke mest dat na 31 augustus geldt. Foto's: Guus Queisen

  Ruim 70 hectare tarwe is met de arenstripper door loonwerker Frank Timmers geoogst. De laatste dagen klopten vooral akkerbouwers aan die aan de regeling deelnemen om pas na 26 augustus te oogsten. Vier weken wachten met oogsten vonden ze te lang. Bovendien kunnen ze door het late oogsten in de knel komen met het uitrijdverbod van dierlijke mest dat na 31 augustus geldt. Foto's: Guus Queisen

 • John Frijns uit Jabeek is een van de akkerbouwers die besloot niet te wachten tot 26 augustus. Frijns: “De tarwe is dit jaar heel vroeg rijp. De kans dat in de tussentijd de korrels in de aar gaan kiemen, is erg groot.” Frijns zag door het oogsten met de arenstripper relatief veel korrels op zijn perceel verloren gaan. Naar schatting tussen de 10 en 15%. De opbrengst komt uit op ongeveer 7,5 ton per hectare.

  John Frijns uit Jabeek is een van de akkerbouwers die besloot niet te wachten tot 26 augustus. Frijns: “De tarwe is dit jaar heel vroeg rijp. De kans dat in de tussentijd de korrels in de aar gaan kiemen, is erg groot.” Frijns zag door het oogsten met de arenstripper relatief veel korrels op zijn perceel verloren gaan. Naar schatting tussen de 10 en 15%. De opbrengst komt uit op ongeveer 7,5 ton per hectare.

 • Een nadeel van de oogst met de arenstripper is het korrelverlies, beaamt Gerard Müskens, die vanuit Wageningen Environmetal Research (Alterra) Wageningen UR, het Korenwolfproject begeleidt. “Op de meeste percelen blijft dit oogstverlies echter beperkt tot 3 tot 5%. Omgerekend is dat gemiddeld ongeveer 400 kilo per hectare. Ook met de arenstripper worden opbrengsten tot 9,5 ton gehaald.”

  Een nadeel van de oogst met de arenstripper is het korrelverlies, beaamt Gerard Müskens, die vanuit Wageningen Environmetal Research (Alterra) Wageningen UR, het Korenwolfproject begeleidt. “Op de meeste percelen blijft dit oogstverlies echter beperkt tot 3 tot 5%. Omgerekend is dat gemiddeld ongeveer 400 kilo per hectare. Ook met de arenstripper worden opbrengsten tot 9,5 ton gehaald.”

 • De verschillen in oogstverlies zijn volgens Müskens terug te voeren op perceel, rotatie, vroeg of laat rijpe/gezaaide rassen of ziektes zoals fusarium. Müskens: “Ons advies is te kiezen voor laat afrijpende rassen.”

  De verschillen in oogstverlies zijn volgens Müskens terug te voeren op perceel, rotatie, vroeg of laat rijpe/gezaaide rassen of ziektes zoals fusarium. Müskens: “Ons advies is te kiezen voor laat afrijpende rassen.”

 • Loonbedrijf Timmers uit Schimmert huurt de Shelbourne Reynoulds-arenstripper van loonbedrijf Breure uit Klaaswaal, die deze normaal gebruikt voor de oogst van olievlas. Olievlas is te hard om te knippen. Deze arenstripper past alleen op oude combines. Gelukkig beschikte Timmers nog over een 24 jarige Claas-combine.

  Loonbedrijf Timmers uit Schimmert huurt de Shelbourne Reynoulds-arenstripper van loonbedrijf Breure uit Klaaswaal, die deze normaal gebruikt voor de oogst van olievlas. Olievlas is te hard om te knippen. Deze arenstripper past alleen op oude combines. Gelukkig beschikte Timmers nog over een 24 jarige Claas-combine.

 • De arenstripper vervangt het originele maaibord en kamt de tarwekorrels uit de aar. De stengels van de tarwe blijven staan.

  De arenstripper vervangt het originele maaibord en kamt de tarwekorrels uit de aar. De stengels van de tarwe blijven staan.

 • Na 26 augustus kan de akkerbouwer de stengels verhakselen of afmaaien voor het stro.

  Na 26 augustus kan de akkerbouwer de stengels verhakselen of afmaaien voor het stro.

 • Links de nog niet geoogste tarwe en rechts de geoogste tarwe.

  Links de nog niet geoogste tarwe en rechts de geoogste tarwe.

 • Gerard Müskens: “We experimenteren met verschillende opties om de korenwolf voldoende beschutting te bieden. Het graan in zijn geheel niet oogsten, zoals dat jarenlang gebeurde, is duur en daarvoor bestaat bovendien weinig draagvlak. Nu experimenteren we met later oogsten.”

  Gerard Müskens: “We experimenteren met verschillende opties om de korenwolf voldoende beschutting te bieden. Het graan in zijn geheel niet oogsten, zoals dat jarenlang gebeurde, is duur en daarvoor bestaat bovendien weinig draagvlak. Nu experimenteren we met later oogsten.”

 • Of oogsten met de arenstripper, zoals dit jaar voor het eerst als optie is toegevoegd. Zowel voor het later oogsten als gebruik van de arenstripper ontvangen de telers een vergoeding van €632 per hectare. Boeren die aan de oude regeling deelnemen, waarbij ze het graan in zijn geheel niet oogsten, ontvangen een vergoeding van ruim €2.200.

  Of oogsten met de arenstripper, zoals dit jaar voor het eerst als optie is toegevoegd. Zowel voor het later oogsten als gebruik van de arenstripper ontvangen de telers een vergoeding van €632 per hectare. Boeren die aan de oude regeling deelnemen, waarbij ze het graan in zijn geheel niet oogsten, ontvangen een vergoeding van ruim €2.200.

Eén reactie

 • Jan-Zonderland

  Graan telen en niet oogsten en daarvoor E 2200,= per ha beuren ???? Dan was mijn keuze snel gemaakt.
  Overigens, is die korenwolf (hamster) daar nog wel ? Ik dacht dat dat hele projekt mislukt was het het beest weer uitgestorven was.

Of registreer je om te kunnen reageren.