Akkerbouw

Foto & video laatste update:7 jun 2017

Droogte remt beginontwikkeling gewassen in Brabant

Een paar jaar terug was er nog wateroverlast, nu is er zorg om de droogte in het Land van Altena in Noord-Brabant. Bij veel gewassen zorgt dat voor een stagnatie in de beginontwikkeling.

Tevens is de onkruiddruk hoog omdat bodemherbiciden niet of nauwelijks werken. Akkerbouwers beregenen maar mondjesmaat, maar er zijn plannen om een breed scala aan gewassen te beregenen.

Foto

 • Een rondje langs akkerbouwers rond de Brabantse plaatsen Almkerk en Raamsdonk geeft een beeld van de gewasstand. Juist de droogte geeft een indruk van de beginontwikkeling van de gewassen. Hier en daar is tweewassigheid te zien, zoals hier bij cichorei.

  Een rondje langs akkerbouwers rond de Brabantse plaatsen Almkerk en Raamsdonk geeft een beeld van de gewasstand. Juist de droogte geeft een indruk van de beginontwikkeling van de gewassen. Hier en daar is tweewassigheid te zien, zoals hier bij cichorei.

 • Diny Oomen-Punt, akkerbouwer van bedrijf Oomen Landbouw & Loonwerk in Raamsdonk, laat hier een plant zien van tafelaardappelras Triplo. Twee jaar terug gaf dot ras veel problemen gaf door de nattigheid. - Foto's: Sytze Bakker

  Diny Oomen-Punt, akkerbouwer van bedrijf Oomen Landbouw & Loonwerk in Raamsdonk, laat hier een plant zien van tafelaardappelras Triplo. Twee jaar terug gaf dot ras veel problemen gaf door de nattigheid. - Foto's: Sytze Bakker

 • De kluiten bovenop de rug geven de droogte weer, maar in de rug is het nog niet te droog voor de plant. Beregenen gebeurt niet. Door de vele hectares is dat voor het bedrijf simpelweg niet haalbaar.

  De kluiten bovenop de rug geven de droogte weer, maar in de rug is het nog niet te droog voor de plant. Beregenen gebeurt niet. Door de vele hectares is dat voor het bedrijf simpelweg niet haalbaar.

 • Op een perceel van 10 ha zaaiuien van het ras Hoza is de onkruiddruk hoog. Er is al acht keer gespoten inclusief het afbranden. Bodemherbiciden werken door droogte minder.

  Op een perceel van 10 ha zaaiuien van het ras Hoza is de onkruiddruk hoog. Er is al acht keer gespoten inclusief het afbranden. Bodemherbiciden werken door droogte minder.

 • Vlas is in het bouwplan gekomen nadat Oomen loonbedrijf Verschoor had overgenomen. De werktuigen van Verschoor voor de vlasteelt dienden als inspiratiebron voor deze teelt.

  Vlas is in het bouwplan gekomen nadat Oomen loonbedrijf Verschoor had overgenomen. De werktuigen van Verschoor voor de vlasteelt dienden als inspiratiebron voor deze teelt.

 • Het vlas is gezaaid op 16 maart. Het wordt geteeld voor Van der Bilt uit Sluiskil. Hier zijn de eerste bloemen te zien. De rest komt duidelijk later, wat voor vlas niet wenselijk is.

  Het vlas is gezaaid op 16 maart. Het wordt geteeld voor Van der Bilt uit Sluiskil. Hier zijn de eerste bloemen te zien. De rest komt duidelijk later, wat voor vlas niet wenselijk is.

 • Doordat dit vlas vroeg gezaaid is en redelijk van lengte kan het geen kwaad dat het nu bloeit. De vroege bloei van deze 8,6 hectare vlas van het ras Avian zal niet veel schadelijke invloed meer hebben op de lengte van dit perceel. Latere percelen zullen wel korter blijven.

  Doordat dit vlas vroeg gezaaid is en redelijk van lengte kan het geen kwaad dat het nu bloeit. De vroege bloei van deze 8,6 hectare vlas van het ras Avian zal niet veel schadelijke invloed meer hebben op de lengte van dit perceel. Latere percelen zullen wel korter blijven.

 • Frank Pals is chauffeur op de John Deere met een Steketee-kappenspuit van 12 rijen. Pals is sinds kort werkzaam bij loonbedrijf Oomen.

  Frank Pals is chauffeur op de John Deere met een Steketee-kappenspuit van 12 rijen. Pals is sinds kort werkzaam bij loonbedrijf Oomen.

 • Opvallend vindt loonbedrijf Oomen de aanvraag om het aantal bietenpercelen met aardappelopslag te bestrijden. Dit gebeurt met een kappenspuit. In dit perceel kan het nog net, want de bieten zullen gauw dicht staan evenals de aardappelplanten.

  Opvallend vindt loonbedrijf Oomen de aanvraag om het aantal bietenpercelen met aardappelopslag te bestrijden. Dit gebeurt met een kappenspuit. In dit perceel kan het nog net, want de bieten zullen gauw dicht staan evenals de aardappelplanten.

 • Er word gespoten met 3 tot 4 liter Roundup. De teller van het aantal hectares staat al op 150 en er komen nog dagelijks hectares bij.

  Er word gespoten met 3 tot 4 liter Roundup. De teller van het aantal hectares staat al op 150 en er komen nog dagelijks hectares bij.

 • Akkerbouwer Kobus Kolff uit Sleeuwijk schoffelt 5 hectare rode kool met een MF 135.

  Akkerbouwer Kobus Kolff uit Sleeuwijk schoffelt 5 hectare rode kool met een MF 135.

 • Kolff teelt de rode kool voor Ardo-conserven in Zundert. Naast schoffelen streeft Kolff ernaar ook het onkruid in de rij met grond te bedekken. Tijdens het aanaarden stelt hij de schoffels voorover.

  Kolff teelt de rode kool voor Ardo-conserven in Zundert. Naast schoffelen streeft Kolff ernaar ook het onkruid in de rij met grond te bedekken. Tijdens het aanaarden stelt hij de schoffels voorover.

 • Dit gebeurt weinig: graszaad beregenen. Hier wordt 7,2 ha van Engels raaigrasras Barolympic eerst met 20 mm beregend en daarna voor de tweede keer met 25 mm.

  Dit gebeurt weinig: graszaad beregenen. Hier wordt 7,2 ha van Engels raaigrasras Barolympic eerst met 20 mm beregend en daarna voor de tweede keer met 25 mm.

 • Beregenen is nodig voor de ontwikkeling van vooral de kleine plantjes en de vorming van eerste zaadstengels op de grootste planten. In het veld was wat meer ontwikkeling nodig om de opbrengst veilig te stellen.

  Beregenen is nodig voor de ontwikkeling van vooral de kleine plantjes en de vorming van eerste zaadstengels op de grootste planten. In het veld was wat meer ontwikkeling nodig om de opbrengst veilig te stellen.

 • Tjerk de Regt in Hank beregent zijn Melody-tafelaardappelen. Doel is de schilkleur te behouden net als de knolzetting en uiteraard de groei. Hij beregent met het kanon 17 mm, alleen met rustig weer.

  Tjerk de Regt in Hank beregent zijn Melody-tafelaardappelen. Doel is de schilkleur te behouden net als de knolzetting en uiteraard de groei. Hij beregent met het kanon 17 mm, alleen met rustig weer.

 • De Melody-tafelaardappelen tonen al een begin van knolzetting met haakjes aan de stolonen. Voor de ontwikkeling van de plant kan het gewas wel wat vocht gebruiken.

  De Melody-tafelaardappelen tonen al een begin van knolzetting met haakjes aan de stolonen. Voor de ontwikkeling van de plant kan het gewas wel wat vocht gebruiken.

 • De ruggen zijn mooi opgebouwd. Dit is mede door het mooie voorjaar goed gelukt.

  De ruggen zijn mooi opgebouwd. Dit is mede door het mooie voorjaar goed gelukt.

 • De Regt heeft al jaren vlas in het bouwplan. Gezien de ontwikkeling wil hij dit gewas ook beregenen. Zo te zien kan dit vlas wel een groeispurt gebruiken.

  De Regt heeft al jaren vlas in het bouwplan. Gezien de ontwikkeling wil hij dit gewas ook beregenen. Zo te zien kan dit vlas wel een groeispurt gebruiken.

 • Op dit perceel van 5,2 hectare zaaiuien bestrijdt De Regt en zoon met de Selector aardappelopslag. Een stagiair werkt flink mee. Er staat nagenoeg geen onkruid en de aardappelopslag is ook goed bij te houden.

  Op dit perceel van 5,2 hectare zaaiuien bestrijdt De Regt en zoon met de Selector aardappelopslag. Een stagiair werkt flink mee. Er staat nagenoeg geen onkruid en de aardappelopslag is ook goed bij te houden.

 • Op de foto Lotte Straver, stagiair van de mas in Breda. Zij komt van een akkerbouwbedrijf met melkvee en doet nu wat ervaring op bij andere bedrijven.

  Op de foto Lotte Straver, stagiair van de mas in Breda. Zij komt van een akkerbouwbedrijf met melkvee en doet nu wat ervaring op bij andere bedrijven.

 • De ondergrond lijkt niet te droog. Toch overweegt De Regt om dit perceel eind van de week te gaan beregenen.

  De ondergrond lijkt niet te droog. Toch overweegt De Regt om dit perceel eind van de week te gaan beregenen.

 • De peen staat al mooi in de rij. Opvallend is het geultje bovenop de rug. Dit houdt bij regen water vast bij het zaad.

  De peen staat al mooi in de rij. Opvallend is het geultje bovenop de rug. Dit houdt bij regen water vast bij het zaad.

 • Op de kopakker van de uien is tarwe gezaaid. Hier is een hol te zien met verse tarwestengels in de ingang. Het kan een rattennest zijn, maar de opening van het hol heeft meer de grootte van een hazenleger.

  Op de kopakker van de uien is tarwe gezaaid. Hier is een hol te zien met verse tarwestengels in de ingang. Het kan een rattennest zijn, maar de opening van het hol heeft meer de grootte van een hazenleger.

Of registreer je om te kunnen reageren.