Akkerbouw

Foto & video 1 reactielaatste update:24 mei 2017

Aardappelopslag te lijf met de ‘bromfiets’

Akkerbouwer Dirk Quartel in Hank (Noord-Brabant) bestrijdt aardappelopslag in zijn suikerbieten met wat in de buurt ook wel de ‘bromfiets’ wordt genoemd.

Het is een licht, op één wiel aangedreven, drie meter breed werktuigje. De met Roundup (1:3) bevochtigde sponsachtige kleedjes gaan vlak over de grond tussen de rijtjes bieten. Alles wat meer dan een paar centimeter boven de grond uitsteekt wordt geraakt. Een week later is dan zichtbaar dat het afsterven is begonnen. “Liever niet eerder”, zegt Quartel. “Het moet niet te snel gaan, het middel moet tot in de uiterste wortelpuntjes komen. Bewolkt weer en 18 graden is ideaal.”

Foto

 • Vorige week en begin deze week was volgens Dirk Quartel het weer prima voor opslag bestrijding.- Foto's: Peter Roek

  Vorige week en begin deze week was volgens Dirk Quartel het weer prima voor opslag bestrijding.- Foto's: Peter Roek

 • Bijvullen van de containertjes per rij. Quartel gebruikt een werkoplossing van 1 liter Roundup en 3 liter water. 
De vloeistof moet voor een goede afgifte via het sponsachtige doek niet te stroperig zijn, maar ook weer niet te dun. "Uiteindelijk komt het best nauw, om het precies goed te hebben", zegt Quartel.

  Bijvullen van de containertjes per rij. Quartel gebruikt een werkoplossing van 1 liter Roundup en 3 liter water. De vloeistof moet voor een goede afgifte via het sponsachtige doek niet te stroperig zijn, maar ook weer niet te dun. "Uiteindelijk komt het best nauw, om het precies goed te hebben", zegt Quartel.

 • Vanuit een draagbaar tankje worden de rolletjes bijgevuld. Quartel heeft er een speciaal tuitje voor gemaakt. "Je hebt tegenwoordig ook uitvoeringen waarop de verschillende elemenden worden gevuld, vanuit een voorraadtank met slangetjes. Ik vind het wel prima als ik er om de ongeveer een kilometer weer even af mag om bij te vullen."

  Vanuit een draagbaar tankje worden de rolletjes bijgevuld. Quartel heeft er een speciaal tuitje voor gemaakt. "Je hebt tegenwoordig ook uitvoeringen waarop de verschillende elemenden worden gevuld, vanuit een voorraadtank met slangetjes. Ik vind het wel prima als ik er om de ongeveer een kilometer weer even af mag om bij te vullen."

 • Elementen voor een rijenafstand van 50 centimeter voor suikerbieten en cichorei. Dirk Quartel heeft bij zijn machine ook een set doseerders voor boontjes op een rijafstand van 37,5 centimeter. "Al zie je dat princesseboontjes tegenwoordig ook wel op 50 centimeter gezaaid worden."

  Elementen voor een rijenafstand van 50 centimeter voor suikerbieten en cichorei. Dirk Quartel heeft bij zijn machine ook een set doseerders voor boontjes op een rijafstand van 37,5 centimeter. "Al zie je dat princesseboontjes tegenwoordig ook wel op 50 centimeter gezaaid worden."

 • Het bijvullen vanuit los voorrraadtankje met werkoplossing 1:3.

  Het bijvullen vanuit los voorrraadtankje met werkoplossing 1:3.

 • Het onkruidstrijkertje wordt aangedreven door een 3 pk-viertaktmotortje. De snelheid ligt op 3 à 5 kilometer per uur. "Ik reken met iets meer dan anderhalf uur per hectare", zegt Quartel.

  Het onkruidstrijkertje wordt aangedreven door een 3 pk-viertaktmotortje. De snelheid ligt op 3 à 5 kilometer per uur. "Ik reken met iets meer dan anderhalf uur per hectare", zegt Quartel.

 • Geleideplaten zorgen ervoor dat wat breed uitstaande bietenplantjes niet geraakt worden door het Roundup-lapje. Het aardappelplantje er vlak naast wel.

  Geleideplaten zorgen ervoor dat wat breed uitstaande bietenplantjes niet geraakt worden door het Roundup-lapje. Het aardappelplantje er vlak naast wel.

 • Dirk Quartel verplaatst zijn opslagbestrijder op een aanhanger. Hij weet ook van collega's die er bevestingspunten op hebben, om het apparaat in de driepuntshefinrichting van de trekker te vervoeren.

  Dirk Quartel verplaatst zijn opslagbestrijder op een aanhanger. Hij weet ook van collega's die er bevestingspunten op hebben, om het apparaat in de driepuntshefinrichting van de trekker te vervoeren.

 • Quartel heeft de opslagbestrijder nu twintig jaar. Vrijwel ieder jaar gebruikt hij hem op zijn bedrijf of bij collega's. "Twee jaar van die twintig heb ik hem niet gebruikt. Dit jaar is er hier en daar nogal wat opslag, vooral van vorig jaar. Maar je ziet het ook wel bij knolletjes van twee seizoenen terug."

  Quartel heeft de opslagbestrijder nu twintig jaar. Vrijwel ieder jaar gebruikt hij hem op zijn bedrijf of bij collega's. "Twee jaar van die twintig heb ik hem niet gebruikt. Dit jaar is er hier en daar nogal wat opslag, vooral van vorig jaar. Maar je ziet het ook wel bij knolletjes van twee seizoenen terug."

 • Eenmaal geraakt met Roundup, begint de aardappelplant af te sterven. Liefst zo geleidelijk mogelijk, zodat het middel de gelegenheid krijgt tot in de uiterste puntjes van de plant zijn vernietigende werk te doen. "Vorige week met 18 graden en bewolkt weer was prima. Bij 30 graden moet je het niet doen. Dan brand je bijna het blad eraf en heb je niet altijd een blijvend effect."

  Eenmaal geraakt met Roundup, begint de aardappelplant af te sterven. Liefst zo geleidelijk mogelijk, zodat het middel de gelegenheid krijgt tot in de uiterste puntjes van de plant zijn vernietigende werk te doen. "Vorige week met 18 graden en bewolkt weer was prima. Bij 30 graden moet je het niet doen. Dan brand je bijna het blad eraf en heb je niet altijd een blijvend effect."

 • Uiterst licht apparaatje met voorop een klein aandrijfwieltje met tractorprofiel en achterop twee spaakwielen.

  Uiterst licht apparaatje met voorop een klein aandrijfwieltje met tractorprofiel en achterop twee spaakwielen.

 • Aardappelopslag te lijf met de ‘bromfiets’

Eén reactie

Of registreer je om te kunnen reageren.