Akkerbouw

Foto & video 1 reactie

Vlasoogst in eigen hand

Voor de oogst van vlas wil Cees Verhage niet afhankelijk zijn van anderen. Daarom construeerde hij zijn eigen plukdorser.

Foto

 • Om niet afhankelijk te zijn van anderen voor de oogst van vlaszaad voor vermeerdering, bouwde Cees Verhage uit Oostburg op Zeeuws-Vlaanderen zijn eigen plukdorser. Daarmee plukt hij het vlas en dorst hij in dezelfde werkgang het zaad eruit.<br /><em>Foto's: Anton Dingemanse</em>

  Om niet afhankelijk te zijn van anderen voor de oogst van vlaszaad voor vermeerdering, bouwde Cees Verhage uit Oostburg op Zeeuws-Vlaanderen zijn eigen plukdorser. Daarmee plukt hij het vlas en dorst hij in dezelfde werkgang het zaad eruit.
  Foto's: Anton Dingemanse

 • De plukdorser is in feite opgebouwd uit twee verschillende machines die in elkaar zijn geïntegreerd. De aandrijving met het rijdende deel en het zaadreinigingssysteem is van een Claas M103 uit 1963. Het mechanisme om het vlas te plukken, door te voeren en op zwad te leggen is van een Union vlasplukker.

  De plukdorser is in feite opgebouwd uit twee verschillende machines die in elkaar zijn geïntegreerd. De aandrijving met het rijdende deel en het zaadreinigingssysteem is van een Claas M103 uit 1963. Het mechanisme om het vlas te plukken, door te voeren en op zwad te leggen is van een Union vlasplukker.

 • Anders dan bij de graanoogst staat bij zaadwinning van vezelvlas het behoud van de stengel voorop. De inrichting van de machine moet daarom zo zijn dat de stengel niet beschadigt en zo mogelijk het roten van de stengels bevordert. Links van het midden zijn de rollen te zien die de taaie wortel kneuzen en daardoor het roten vergemakkelijkt. Rechts van deze rollen de afdekplaat waaronder het dorsmechanisme zit. Het is goed te zien dat het vlas links de machine wordt ingevoerd en het doorvoermechanisme schuin in de machine is gebouwd.

  Anders dan bij de graanoogst staat bij zaadwinning van vezelvlas het behoud van de stengel voorop. De inrichting van de machine moet daarom zo zijn dat de stengel niet beschadigt en zo mogelijk het roten van de stengels bevordert. Links van het midden zijn de rollen te zien die de taaie wortel kneuzen en daardoor het roten vergemakkelijkt. Rechts van deze rollen de afdekplaat waaronder het dorsmechanisme zit. Het is goed te zien dat het vlas links de machine wordt ingevoerd en het doorvoermechanisme schuin in de machine is gebouwd.

 • Het schuin ingebouwde doorvoermechanisme zorgt ervoor dat het zwad rechts wordt neergelegd. Dit is zo gedaan om bij de volgende rondgang niet over het zwad te rijden.

  Het schuin ingebouwde doorvoermechanisme zorgt ervoor dat het zwad rechts wordt neergelegd. Dit is zo gedaan om bij de volgende rondgang niet over het zwad te rijden.

 • De beide rollen die de wortels van het vlas kneuzen. Aan het begin van het dorsmechanisme zit eenzelfde rubberen rollensysteem. Daar dienen ze om de zaadbolletjes te breken, zodat het zaad vrij komt.

  De beide rollen die de wortels van het vlas kneuzen. Aan het begin van het dorsmechanisme zit eenzelfde rubberen rollensysteem. Daar dienen ze om de zaadbolletjes te breken, zodat het zaad vrij komt.

 • Hier het door Verhage zelf ontwikkelde dorssysteem. Na de dubbele kneusrollen zitten er nog drie paar rollen om het zaad te winnen. De gele rollen zijn reinigingsrollen afkomstig uit een stortbak en dienen hier om het zaad uit de gebroken zaadbolletjes te slaan. De middelste rollen zijn ook kneusrollen, om het laatste zaad vrij te maken

  Hier het door Verhage zelf ontwikkelde dorssysteem. Na de dubbele kneusrollen zitten er nog drie paar rollen om het zaad te winnen. De gele rollen zijn reinigingsrollen afkomstig uit een stortbak en dienen hier om het zaad uit de gebroken zaadbolletjes te slaan. De middelste rollen zijn ook kneusrollen, om het laatste zaad vrij te maken

 • Uiteindelijk valt het zaad en kaf op de reinigingsborden en gaat zo het schoningssysteem van de M103 in.

  Uiteindelijk valt het zaad en kaf op de reinigingsborden en gaat zo het schoningssysteem van de M103 in.

 • Aan het buizenstelsel is te zien dat aan het reinigings- en zeefsysteem nauwelijks iets is veranderd. Wel is de tank iets verplaatst. Het meest opvallende is het afwezige maaibord. Dat is samen met de dorsinrichting vervangen door het plukmechanisme en de zelfontwikkelde dorsinrichting.

  Aan het buizenstelsel is te zien dat aan het reinigings- en zeefsysteem nauwelijks iets is veranderd. Wel is de tank iets verplaatst. Het meest opvallende is het afwezige maaibord. Dat is samen met de dorsinrichting vervangen door het plukmechanisme en de zelfontwikkelde dorsinrichting.

 • Het vlas wordt tijdens de doorgang door de machine op zijn plaats gehouden door klembanden, om opstoppen te voorkomen.

  Het vlas wordt tijdens de doorgang door de machine op zijn plaats gehouden door klembanden, om opstoppen te voorkomen.

 • De vlasstengels worden alleen aan de kant van de bolletjes door klembanden op hun plaats gehouden, maar ondersteund door een meelopende band, tijdens de doorgang door de machine.

  De vlasstengels worden alleen aan de kant van de bolletjes door klembanden op hun plaats gehouden, maar ondersteund door een meelopende band, tijdens de doorgang door de machine.

 • Een volle tank vlaszaad wordt in kisten gelost. De kisten worden op het eigen bedrijf van Verhage voor de droogwand geplaatst waar het zaad wordt gedroogd tot 9% vocht. Het gedroogde zaad wordt geleverd aan Van de Bilt zaden en vlas in Sluiskil.

  Een volle tank vlaszaad wordt in kisten gelost. De kisten worden op het eigen bedrijf van Verhage voor de droogwand geplaatst waar het zaad wordt gedroogd tot 9% vocht. Het gedroogde zaad wordt geleverd aan Van de Bilt zaden en vlas in Sluiskil.

 • Het vlaszaad zoals dat uit de tank van de plukdorser komt. Op wat kafresten na mooi schoon. De afnemer schoont het nog na.

  Het vlaszaad zoals dat uit de tank van de plukdorser komt. Op wat kafresten na mooi schoon. De afnemer schoont het nog na.

 • Cees Verhage is content dat hij indertijd het besluit heeft genomen deze machine te bouwen. "Indertijd ben ik een winter bezig geweest om deze machine te bouwen, en het was toch wel spannend toen ik voor de eerste keer met deze machine aan het werk ging. In de volgende winters zijn er nog wel wat aanpassingen geweest. Zo is de originele motor van ongeveer 80 pk vervangen door een motor uit een M140, die toch gauw zo'n 40 pk meer vermogen heeft. Het uit de grond plukken vergt toch meer vermogen dan alleen maaien. Ook was het geen doen om de machine geel te spuiten, geel dekt slecht. Daarom heb ik gekozen voor een degelijke roodbruine kleur."

  Cees Verhage is content dat hij indertijd het besluit heeft genomen deze machine te bouwen. "Indertijd ben ik een winter bezig geweest om deze machine te bouwen, en het was toch wel spannend toen ik voor de eerste keer met deze machine aan het werk ging. In de volgende winters zijn er nog wel wat aanpassingen geweest. Zo is de originele motor van ongeveer 80 pk vervangen door een motor uit een M140, die toch gauw zo'n 40 pk meer vermogen heeft. Het uit de grond plukken vergt toch meer vermogen dan alleen maaien. Ook was het geen doen om de machine geel te spuiten, geel dekt slecht. Daarom heb ik gekozen voor een degelijke roodbruine kleur."

Eén reactie

 • agpros

  foto 3 en 5: wortel of stengel? Verder een mooie reportage.

Of registreer je om te kunnen reageren.