Akkerbouw

Foto & video

Specialisten beoordelen uien voor de rassenlijst

Aan het eind van het bewaarseizoen beoordelen en meten uienspecialisten de kwaliteit van de belangrijkste rassen zaaiuien, ten behoeve van de UIKC rassenlijst.

Foto

 • Uienspecialisten beoordelen een partij zaaiuien voor de rassenlijst. Deze uien zijn afkomstig van de UIKC proefvelden voor rassenonderzoek in Biddinghuizen en Colijnsplaat (Zeeland). Voor de keuring van al deze uien stelde Wiskerke Onions in Kruiningen ruimte en faciliteiten beschikbaar. <br /><em>Foto's: Anton Dingemanse</em>

  Uienspecialisten beoordelen een partij zaaiuien voor de rassenlijst. Deze uien zijn afkomstig van de UIKC proefvelden voor rassenonderzoek in Biddinghuizen en Colijnsplaat (Zeeland). Voor de keuring van al deze uien stelde Wiskerke Onions in Kruiningen ruimte en faciliteiten beschikbaar.
  Foto's: Anton Dingemanse

 • De 23 aangemelde rassen worden door de specialisten anoniem gekeurd. De mensen die deze keuring uitvoeren zijn afkomstig uit handel, verwerking, taxatie, et cetera. Aan de totstandkoming van de rassenlijst wordt door de hele uienketen meegewerkt.

  De 23 aangemelde rassen worden door de specialisten anoniem gekeurd. De mensen die deze keuring uitvoeren zijn afkomstig uit handel, verwerking, taxatie, et cetera. Aan de totstandkoming van de rassenlijst wordt door de hele uienketen meegewerkt.

 • Voor de keuring worden groepen van 3 tot 4 personen gevormd die gezamenlijk een waarnemingsformulier invullen. Deze formulieren met waarnemingen vormen een belangrijk deel voor de uiteindelijke raswaardering.

  Voor de keuring worden groepen van 3 tot 4 personen gevormd die gezamenlijk een waarnemingsformulier invullen. Deze formulieren met waarnemingen vormen een belangrijk deel voor de uiteindelijke raswaardering.

 • Op het formulier wordt precies aangegeven welke aspecten en in welke mate een ras wordt beoordeeld. Zo worden onder andere de hardheid, huidvastheid, vorm en uniformiteit, inwendige gebreken en tarra beoordeeld. Per aspect worden 20 uien beoordeeld.

  Op het formulier wordt precies aangegeven welke aspecten en in welke mate een ras wordt beoordeeld. Zo worden onder andere de hardheid, huidvastheid, vorm en uniformiteit, inwendige gebreken en tarra beoordeeld. Per aspect worden 20 uien beoordeeld.

 • Voor de keuring wordt het monster eerst gewogen en het gewicht genoteerd. Na de keuring, als uien met afwijkingen zijn uitgesorteerd, wordt weer gewogen en is zo het tarragewicht bekend.

  Voor de keuring wordt het monster eerst gewogen en het gewicht genoteerd. Na de keuring, als uien met afwijkingen zijn uitgesorteerd, wordt weer gewogen en is zo het tarragewicht bekend.

 • Het afgelopen teelt- en bewaarseizoen kenmerkt zich door een behoorlijke verscheidenheid in kwaliteit van de partijen. Deze tarrabeoordeling van een ras is redelijk illustratief. Van 20 uien hebben er twee een afwijking. Op deze feitelijke steekproef is dat 10%.

  Het afgelopen teelt- en bewaarseizoen kenmerkt zich door een behoorlijke verscheidenheid in kwaliteit van de partijen. Deze tarrabeoordeling van een ras is redelijk illustratief. Van 20 uien hebben er twee een afwijking. Op deze feitelijke steekproef is dat 10%.

 • De aangetroffen afwijkingen zijn veelal veroorzaakt door bacteriën. Hier een geval van vermoedelijk pseudomonas.

  De aangetroffen afwijkingen zijn veelal veroorzaakt door bacteriën. Hier een geval van vermoedelijk pseudomonas.

 • Ook dit is vermoedelijk pseudomonas, maar dan in een ver gevorderd stadium.

  Ook dit is vermoedelijk pseudomonas, maar dan in een ver gevorderd stadium.

 • Hier heeft een bacterie waterrot veroorzaakt.

  Hier heeft een bacterie waterrot veroorzaakt.

 • Dit is wel een heel typisch stadium van een bacterieaantasting.

  Dit is wel een heel typisch stadium van een bacterieaantasting.

 • Dit jaar worden ook wat meer holle en voze uien aangetroffen. Hier kan de oorzaak liggen in het te vroeg spuiten met een kiemremmend middel.

  Dit jaar worden ook wat meer holle en voze uien aangetroffen. Hier kan de oorzaak liggen in het te vroeg spuiten met een kiemremmend middel.

 • Ook de huidvastheid laat dit jaar bij een aantal rassen te wensen over.

  Ook de huidvastheid laat dit jaar bij een aantal rassen te wensen over.

 • Bij twijfel zijn er voorbeelden van afwijkingen beschikbaar. De specialisten hebben deze overigens vrijwel niet nodig.

  Bij twijfel zijn er voorbeelden van afwijkingen beschikbaar. De specialisten hebben deze overigens vrijwel niet nodig.

 • Om eventuele voorkeuren te elimineren wordt deze keuring uitgevoerd met anonieme uien. Het is overigens voor mensen uit de handel en verwerking niet belangrijk welk ras ze in handen hebben. Die willen gewoon een goede ui. Het ras geeft alleen een indicatie wat betreft kwaliteit en dat is dan ook weer afhankelijk van groeiomstandigheden en teeltverzorging.

  Om eventuele voorkeuren te elimineren wordt deze keuring uitgevoerd met anonieme uien. Het is overigens voor mensen uit de handel en verwerking niet belangrijk welk ras ze in handen hebben. Die willen gewoon een goede ui. Het ras geeft alleen een indicatie wat betreft kwaliteit en dat is dan ook weer afhankelijk van groeiomstandigheden en teeltverzorging.

 • Na de anonieme keuring worden de rassen nog onderworpen aan laboratoriumproeven. Van 60 uien per ras wordt het drogestofgehalte, de meerkernigheid en de hardheid bepaalt. Hier wordt de hardheid gemeten.

  Na de anonieme keuring worden de rassen nog onderworpen aan laboratoriumproeven. Van 60 uien per ras wordt het drogestofgehalte, de meerkernigheid en de hardheid bepaalt. Hier wordt de hardheid gemeten.

 • Dit ras laat gemiddeld over de 60 uien een redelijke hardheid zien van 5,7. In feite ondergaat elk ras 6 metingen. Van iedere teeltlocatie worden drie monsters gemeten. De code van het ras en de teeltlocatie wordt op de uitdraai aangegeven.

  Dit ras laat gemiddeld over de 60 uien een redelijke hardheid zien van 5,7. In feite ondergaat elk ras 6 metingen. Van iedere teeltlocatie worden drie monsters gemeten. De code van het ras en de teeltlocatie wordt op de uitdraai aangegeven.

Of registreer je om te kunnen reageren.