Akkerbouw

Foto & video

Cradle Crops breidt areaal miscanthus elk jaar uit

Voor het planten van de wortelstokken van biomassagewas miscanthus (olifantsgras) liet het bedrijf Cradle Crops speciale plantmachines bouwen.

Foto

 • Filip Baecke legt zich met zijn bedrijf Cradle Crops in Westdorpe, Zeeuws-Vlaanderen, sinds enkele jaren toe op de teelt en afzet van miscanthus, ook wel olifantsgras genoemd. Afgelopen tijd was het voor dit gewas weer hoogseizoen. Bestaande percelen worden gehakseld en nieuwe percelen worden nu geplant. De rest van het jaar hoeft Baecke er niets aan te doen.</p>
<p><em>Foto's: Anton Dingemanse</em>

  Filip Baecke legt zich met zijn bedrijf Cradle Crops in Westdorpe, Zeeuws-Vlaanderen, sinds enkele jaren toe op de teelt en afzet van miscanthus, ook wel olifantsgras genoemd. Afgelopen tijd was het voor dit gewas weer hoogseizoen. Bestaande percelen worden gehakseld en nieuwe percelen worden nu geplant. De rest van het jaar hoeft Baecke er niets aan te doen.

  Foto's: Anton Dingemanse

 • Met een zelf ontworpen plantmachine plant Baecke de wortelstekken uit. Op dit perceel stond eerder miscanthus waarvan de wortels zijn opgerooid voor vermeerdering.

  Met een zelf ontworpen plantmachine plant Baecke de wortelstekken uit. Op dit perceel stond eerder miscanthus waarvan de wortels zijn opgerooid voor vermeerdering.

 • De planter is een halfautomaat. De wortelstekken worden op een gesegmenteerde lopende band gelegd.

  De planter is een halfautomaat. De wortelstekken worden op een gesegmenteerde lopende band gelegd.

 • De machine plant 4 rijen. De plantbanden zijn zo afgesteld dat de stekken in driehoekverband worden geplant.

  De machine plant 4 rijen. De plantbanden zijn zo afgesteld dat de stekken in driehoekverband worden geplant.

 • Achter de kruimelrol de plantmachine met de plantbanden naar de plantkouter, de aanaardschijven en de aandrukrol. Deze machine is uniek en specifiek voor dit werk gebouwd door Gaucon Machines.

  Achter de kruimelrol de plantmachine met de plantbanden naar de plantkouter, de aanaardschijven en de aandrukrol. Deze machine is uniek en specifiek voor dit werk gebouwd door Gaucon Machines.

 • Cradle Crops beschikt inmiddels over twee van dergelijke machines. Een mechanische en deze nieuwe elektronisch instelbare machine. Er wordt gebruik gemaakt van software afkomstig uit de boomplantsector. De wortelstekken worden dan ook op 89 centimeter in de rij geplant.

  Cradle Crops beschikt inmiddels over twee van dergelijke machines. Een mechanische en deze nieuwe elektronisch instelbare machine. Er wordt gebruik gemaakt van software afkomstig uit de boomplantsector. De wortelstekken worden dan ook op 89 centimeter in de rij geplant.

 • Hoewel de machine gps-gestuurd is, houdt Baecke oog op het plantproces.

  Hoewel de machine gps-gestuurd is, houdt Baecke oog op het plantproces.

 • Soms lijkt het niet helemaal goed te gaan en stapt Baecke uit voor een korte inspectie.

  Soms lijkt het niet helemaal goed te gaan en stapt Baecke uit voor een korte inspectie.

 • Achteraanzicht van de plantcombinatie tijdens het planten. Op dit perceel stond eerder miscanthus, maar de wortels zijn opgerooid voor vermeerdering.

  Achteraanzicht van de plantcombinatie tijdens het planten. Op dit perceel stond eerder miscanthus, maar de wortels zijn opgerooid voor vermeerdering.

 • Na de oogst in het vroege voorjaar worden de wortels van bestaande planten met de rotoreg in stukken geslagen en met de aardappelrooier opgerooid. Hier een wortelstek met uitloper.

  Na de oogst in het vroege voorjaar worden de wortels van bestaande planten met de rotoreg in stukken geslagen en met de aardappelrooier opgerooid. Hier een wortelstek met uitloper.

 • Een wortelstek in de niet al te zware, maar toch kluiterige grond. Dit perceel is tamelijk natgevoelig. Daardoor is het uitermate geschikt voor de teelt van miscanthus. Jaarlijks plant Baecke zo'n 15 hectare bij. Het huidige Nederlandse areaal is circa 170 hectare, waarvan 75 hectare van Cradle Crops.

  Een wortelstek in de niet al te zware, maar toch kluiterige grond. Dit perceel is tamelijk natgevoelig. Daardoor is het uitermate geschikt voor de teelt van miscanthus. Jaarlijks plant Baecke zo'n 15 hectare bij. Het huidige Nederlandse areaal is circa 170 hectare, waarvan 75 hectare van Cradle Crops.

 • De wortelstekken worden vanuit de bewaarplaats met een overlaadwagen aangevoerd en van hieruit in de plantbak gestort. Na het oprooien gaan de wortelstekken afgedekt de koelcel in. Dat gaat verdrogen tegen.

  De wortelstekken worden vanuit de bewaarplaats met een overlaadwagen aangevoerd en van hieruit in de plantbak gestort. Na het oprooien gaan de wortelstekken afgedekt de koelcel in. Dat gaat verdrogen tegen.

 • Enkele weken eerder is de bestaande miscanthus gehakseld en opgeslagen voor verdere verwerking. Loonbedrijf de Bruyne uit Assenede (België) verzorgt dit werk met een aangepaste hakselaar.

  Enkele weken eerder is de bestaande miscanthus gehakseld en opgeslagen voor verdere verwerking. Loonbedrijf de Bruyne uit Assenede (België) verzorgt dit werk met een aangepaste hakselaar.

 • De gehakselde miscanthus gaat in de bunker van de hakselaar en wordt met een kiepwagen opgehaald.

  De gehakselde miscanthus gaat in de bunker van de hakselaar en wordt met een kiepwagen opgehaald.

 • Daarna wordt het in een vrachtwagen gestort en naar de opslagruimte gebracht. Daar blijft het product liggen tot het wordt opgehaald voor verdere verwerking.

  Daarna wordt het in een vrachtwagen gestort en naar de opslagruimte gebracht. Daar blijft het product liggen tot het wordt opgehaald voor verdere verwerking.

 • Gehakselde miscanthus. Door het drogestofgehalte wordt het in deze vorm gebruikt als stalstrooisel, als <a title="artikel online" href="http://www.boerderij.nl/Akkerbouw/Achtergrond/2015/7/Bio-energie-mogelijkheden-voor-de-boer-2661940W/">brandstof</a> en als grondstof voor vezelplaten in de bouw. Een nieuwe bestemming is toevoeging van het gehakselde product in beton om zo lichtbeton te krijgen. Inmiddels worden hiervan als proef geluidswanden geplaatst.

  Gehakselde miscanthus. Door het drogestofgehalte wordt het in deze vorm gebruikt als stalstrooisel, als brandstof en als grondstof voor vezelplaten in de bouw. Een nieuwe bestemming is toevoeging van het gehakselde product in beton om zo lichtbeton te krijgen. Inmiddels worden hiervan als proef geluidswanden geplaatst.

 • Omdat miscanthus ook een hoog cellulosegehalte heeft is het geschikt voor papierfabricage. Voorlopig wordt het alleen voor wc-papier gebruikt. Door verdere fractionering en raffinage is het wellicht voor meerdere toepassingen te gebruiken.

  Omdat miscanthus ook een hoog cellulosegehalte heeft is het geschikt voor papierfabricage. Voorlopig wordt het alleen voor wc-papier gebruikt. Door verdere fractionering en raffinage is het wellicht voor meerdere toepassingen te gebruiken.

 • Hier is duidelijk te zien dat de stengel hol is, met een dikke houtachtige wand.

  Hier is duidelijk te zien dat de stengel hol is, met een dikke houtachtige wand.

 • Tussen de bladresten komen de uitlopers van dit jaar alweer te voorschijn. Miscanthus wordt gerekend tot de duurzame gewassen omdat het na het planten jaren kan blijven staan en eigenlijk geen bemesting nodig heeft. Hoewel een kleine gift stikstof wel tot meer gewasopbrengst leidt.

  Tussen de bladresten komen de uitlopers van dit jaar alweer te voorschijn. Miscanthus wordt gerekend tot de duurzame gewassen omdat het na het planten jaren kan blijven staan en eigenlijk geen bemesting nodig heeft. Hoewel een kleine gift stikstof wel tot meer gewasopbrengst leidt.

 • Miscanthus kent tijdens zijn vele groei-jaren een typische ontwikkeling. Elk jaar ontstaan aan de buitenzijde nieuwe uitlopers tot de doorsnede van de plant ongeveer 1 meter is. Dan ontstaan in het centrum weer nieuwe uitlopers en begint de cyclus opnieuw. In tegenstelling tot riet woekert miscanthus niet. De plant kan enkele decennia tot wel 100 jaar oud worden, maar sterft af zodra de bloei is ingetreden.

  Miscanthus kent tijdens zijn vele groei-jaren een typische ontwikkeling. Elk jaar ontstaan aan de buitenzijde nieuwe uitlopers tot de doorsnede van de plant ongeveer 1 meter is. Dan ontstaan in het centrum weer nieuwe uitlopers en begint de cyclus opnieuw. In tegenstelling tot riet woekert miscanthus niet. De plant kan enkele decennia tot wel 100 jaar oud worden, maar sterft af zodra de bloei is ingetreden.

 • De teelt van miscanthus is 6 jaar geleden als een proefproject van 16 hectare opgezet. Dit project werd via pop2 gesubsidieerd met voormalige landbouwgelden. Door de inzet van Filip Baecke met Cradle Crops is dit project succesvol gebleken. Elk jaar wordt nu evenveel bijgeplant als het areaal waarmee het project gestart is.

  De teelt van miscanthus is 6 jaar geleden als een proefproject van 16 hectare opgezet. Dit project werd via pop2 gesubsidieerd met voormalige landbouwgelden. Door de inzet van Filip Baecke met Cradle Crops is dit project succesvol gebleken. Elk jaar wordt nu evenveel bijgeplant als het areaal waarmee het project gestart is.

Of registreer je om te kunnen reageren.