Akkerbouw

Foto & video

Zaaiwerk in Limburg bijna klaar

De Limburgse suikerbieten zijn vrijwel allemaal gezaaid en met de cichorei schiet het aardig op. Telers op lichtere gronden zijn volop aardappelen aan het poten.

Foto

 • Loonbedrijf Maas uit Kessel plant in Neer (L.) op een perceel van akkerbouwbedrijf Pennings uit Baexem aardappelen van het ras Agria. <br /><em>Foto's: Guus Queisen</em>

  Loonbedrijf Maas uit Kessel plant in Neer (L.) op een perceel van akkerbouwbedrijf Pennings uit Baexem aardappelen van het ras Agria.
  Foto's: Guus Queisen

 • Volgens Lorenz Maas is het werk dit voorjaar met horten en stoten uitgevoerd. "Eigenlijk is dit jaar een gewoon voorjaar. De afgelopen jaren zijn we verwend geraakt."

  Volgens Lorenz Maas is het werk dit voorjaar met horten en stoten uitgevoerd. "Eigenlijk is dit jaar een gewoon voorjaar. De afgelopen jaren zijn we verwend geraakt."

 • Op de hellingen tussen Munstergeleen en Puth zaait loonwerker Sander Hoedemakers uit Ulestraten de suikerbieten van akkerbouwer Jos Rouschop.

  Op de hellingen tussen Munstergeleen en Puth zaait loonwerker Sander Hoedemakers uit Ulestraten de suikerbieten van akkerbouwer Jos Rouschop.

 • "Het bietenzaaien loopt op zijn eind. Deze week zitten ze er allemaal in Zuid-Limburg in", zegt Sander Hoedemakers.

  "Het bietenzaaien loopt op zijn eind. Deze week zitten ze er allemaal in Zuid-Limburg in", zegt Sander Hoedemakers.

 • De afgestorven groenbemester wordt in Opscheumer ondergewerkt.

  De afgestorven groenbemester wordt in Opscheumer ondergewerkt.

 • Met niet-kerende grondbewerking wordt dit perceel in Ransdaal zaaiklaar gemaakt.

  Met niet-kerende grondbewerking wordt dit perceel in Ransdaal zaaiklaar gemaakt.

 • Jo Vanhommerig in Bosschenhuizen-Simpelveld zaaide zijn 27,5 hectare suikerbieten nog snel voor het voorspelde slechte weer in het weekend. Anders zou het zaaien weer minimaal een week vertraging oplopen. Door de buien die in april regelmatig over het Heuvelland trokken liep het bietenzaaien al aanzienlijke vertraging op. De verplichte niet-kerende grondbewerking (NKG) is volgens Vanhommerig hiervan de oorzaak. "Afgelopen jaar hadden we dit werk in de eerste week van april al achter de rug. Als we onze percelen mochten ploegen, was dit nu ook het geval geweest.

  Jo Vanhommerig in Bosschenhuizen-Simpelveld zaaide zijn 27,5 hectare suikerbieten nog snel voor het voorspelde slechte weer in het weekend. Anders zou het zaaien weer minimaal een week vertraging oplopen. Door de buien die in april regelmatig over het Heuvelland trokken liep het bietenzaaien al aanzienlijke vertraging op. De verplichte niet-kerende grondbewerking (NKG) is volgens Vanhommerig hiervan de oorzaak. "Afgelopen jaar hadden we dit werk in de eerste week van april al achter de rug. Als we onze percelen mochten ploegen, was dit nu ook het geval geweest.

 • Norbert Huijts in Voerendaal zaaide op 23 maart zijn zomergerst. "Dit was aan de vroege kant en de grond was bovendien nat. Maar door de vele regen in april ben ik toch blij dat ik zo vroeg heb gezaaid. Vanwege de erosieregelgeving mag ik de percelen niet ploegen. Het gevolg is dat het perceel volop bezaaid ligt met dikke harde kluiten. Het liefst had hij geploegd. Dit maakt de grond droger en daarmee fijner. Bovendien zou Huyts zo het onkruid hebben kunnen onderwerken. Gangbare collega's behandelen daarvoor hun percelen met glyfosaat.

  Norbert Huijts in Voerendaal zaaide op 23 maart zijn zomergerst. "Dit was aan de vroege kant en de grond was bovendien nat. Maar door de vele regen in april ben ik toch blij dat ik zo vroeg heb gezaaid. Vanwege de erosieregelgeving mag ik de percelen niet ploegen. Het gevolg is dat het perceel volop bezaaid ligt met dikke harde kluiten. Het liefst had hij geploegd. Dit maakt de grond droger en daarmee fijner. Bovendien zou Huyts zo het onkruid hebben kunnen onderwerken. Gangbare collega's behandelen daarvoor hun percelen met glyfosaat.

 • Huijts egt zijn biologische brouwgerst. Vanwege de erosieregelgeving mag hij de percelen niet ploegen. Dit jaar start een proef om te zien of voorjaarsploegen onder bepaalde omstandigheden toch kan worden toegestaan.

  Huijts egt zijn biologische brouwgerst. Vanwege de erosieregelgeving mag hij de percelen niet ploegen. Dit jaar start een proef om te zien of voorjaarsploegen onder bepaalde omstandigheden toch kan worden toegestaan.

 • Als gevolg van de combinatie van niet-kerende-grondbewerking en het zaaien terwijl de grond nog niet voldoende was opgedroogd ligt het perceel bezaaid met dikke, harde kluiten. Om de kluiten zo min mogelijk op het jonge gewas te krijgen egt Huijts met een snelheid van 3,5 kilometer.

  Als gevolg van de combinatie van niet-kerende-grondbewerking en het zaaien terwijl de grond nog niet voldoende was opgedroogd ligt het perceel bezaaid met dikke, harde kluiten. Om de kluiten zo min mogelijk op het jonge gewas te krijgen egt Huijts met een snelheid van 3,5 kilometer.

 • In het Limburgse Doenrade spuit een akkerbouwer uit het naburige Selfkant (D.) de wintertarwe.

  In het Limburgse Doenrade spuit een akkerbouwer uit het naburige Selfkant (D.) de wintertarwe.

Of registreer je om te kunnen reageren.